Объркани тюлени препълниха канадски град

Десетки тюлени са заклещени на сушата в канадския град Родиктън.

Бозайниците излязоха на сушата след внезапното замръзване на близки водоеми. Експерти твърдят, че бързото замръзване може да е дезориентирало тюлените и затова те да са се насочили към сушата, вместо към към океана, съобщава Би Би Си.

Поради необичайното явление трафикът в града е блокиран от животните, много често тюлени има и пред входните врати на къщите. Два тюлена вече бяха убити, блъснати от преминаващи автомобили. Експерти се тревожат, че много други могат да умрат от глад.

Канадското законодателство обаче пречи на местните хора да се намесят, тъй като е забранено да пипат морските бозайници.

Според експерти скоростта, с която заливът е замръзнал е била много голяма и именно това може да е дезориентирало животните, като ги е накарало да се придвижват към сушата, а не към водите на океана.

Постове в социалните мрежи показват изгубените тюлени, които вече са „наводнили“ пътищата и площадите.

Кметът на града Шейла Фицджералд казва, че градът е напълнен с тюлените, които са на паркингите, в дворовете на хората, пред вратите им и дори пред работните им места. По думите й опасенията животните да умрат от глад са много големи, освен ако не бъдат отведени в океана от служители, които отговарят за дивата природа.

„Те гледат хората с мил и жалък поглед, защото са много гладни“, казва още Фицджералд.

Хората от града пишат, че тюленчетата са на 4 или 5 мили от океана.

Градският съвет е поискал помощ от канадското правителство и се надява, че служители от Министерството на рибарството и океаните ще се намесят и ще ги спасят.

Градът се намира на път, през който често преминават тюлени.

Във вторник полицията е заявила, че успешно е върнала един тюлен в океана, но предупреждава гражданите да не се приближават до тях.

„Те може да изглеждат приятелски настроени, но е много опасно да се подхожда към тях или да се правят опити за улавяне без подходящото оборудване“, обясняват от полицията.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram