Десетки загинаха в калните свлачища на Калифорния

Свлачища, скални образувания, камъни и тонове отломки убиха най-малко 13 души по крайбрежната ивица на Калифорния, опустошена и от серия горски пожари миналия месец, съобщава „Ройтерс“.

Хиляди жители в окръг Санта Барбара по крайбрежието на Тихия океан северно от Лос Анджелис са евакуирани или са предупредени да го направят. Само 10 до 15 процента обаче са спазили препоръките за евакуация.

Спасители с кучета и хеликоптери са помогнали на десетки хора, затънали в кални отломки, заградени между океана и националния парк-гора „Льос Падрес“, на около 180 км северно от Лос Анджелис. Предградия на Монтесито и Карпентерия, непосредствено до Санта Барбара, са най-тежко засегнати.

Скали, дървета, разрушени коли са покрили тихи жилищни квартали с дебел слой кал, блокирайки магистрала 101, основен маршрут север-юг по крайбрежието. „Най-добрият начин, по който мога да го опиша е, като бойно поле от Първата световна война“, коментира Бил Браун, шериф на окръг Санта Барбара, на пресконференция.

Смъртните случаи може да се увеличат, тъй като спасителите все още се проверяват десетки повредени и разрушени домове в търсене на оцелели, обяснява Браун. Около 300 души са затънали в каньон. Местните власти, използващи хеликоптери от бреговата охрана на САЩ, се опитват да ги евакуират, допълва Браун.

Скалните свлачища са преминали както през задължителните евакуационни зони, така и в зоните, където хората са убеждавани да напуснат доброволно, коментира Браун. В отговор на въпроса защо някои места не са част от задължителната зона за евакуация, той обяснява, че не е възможно „в такава ситуация да се дефинира къщата или квартала“, където може да се случи такова свлачище.

Големият пожар от миналия месец, най-големият в историята на Калифорния, остави района уязвим за калните свлачища. Пожарите са изгорили тревата и храстите, които държат почвата, а също така силните температури са образували своеобразен восъчен слой в земята, който не позволява водата да потъне дълбоко в земята./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram