Германия ще унищожава химически оръжия на своя земя

Германия ще унищожава на своя територия химически отпадъци, получени от унищожаването на сирийския химически арсенал, съобщиха германските министерства на външните работи и на отбраната.

„По молба на Организацията за забрана на химическите оръжия федералното правителство реши, че Германия е готова да даде съществен принос за унищожаването на сирийските химически оръжия“, посочиха двете министерства. Германия „има желание и разполага с възможности“ да унищожи на своя територия отпадъците от този химически арсенал, се уточнява в съвместното комюнике, което съдържа и детайли „за практическото изпълнение“ на операцията.

„Германия разполага с безопасна технология и богат опит в унищожаването на отпадъци от химически оръжия. Целесъобразно е да предоставим тези знания на разположение на международната общност и по този начин ще можем да дадем съществен принос за мирния процес“ в Сирия, обясни министърката на отбраната Урсула фон дел Лайен, цитирана в комюникето. Практическото приложение на операцията по унищожаването ще бъде възложено на Федералната компания за преработка на оръжия и унищожаване на химически отпадъци в Мюнстер, провинция Долна Саксония. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram