Франция е в траур

/КРОСС/Във Франция е обявен национален траур за жертвите при нападението срещу редакцията на вестник „Шарли ебдо“, при което бяха убити 12 души.

В 13 часа българско време в цяла Франция бе запазена минута мълчание в памет на загиналите журналисти.

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник „Шарли ебдо“, предаде Франс прес. В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад „Република“, недалеч от офисите на Шарли ебдо“. Мнозина носеха черна лента с надпис „Аз съм Шарли“ – лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Междувременно равнището на терористична заплаха бе повишено до максимална степен, разположини бяха над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Силите на реда издирват двама заподозрени – братята Саид и Шериф Куаши, родени в Париж в семейство от алжирски произход. Третият заподозрян 18-годишният Хамид Мурад се предаде на полицията, но може би има алиби, съобщи френската телевизия „и-Теле“.

По-рано френският вестник „Либерасион“ съобщи, че полицията е задържала тримата заподозрени. Информацията обаче бе опровергана от министерството на вътрешните работи на Франция. По данни на вътрешното министерство самоличността на атентаторите е установена, те са локализирани, но все още не са задържани.

Тежковъоръжена полицейска спецчаст беше изпратена в град Реймс да търси заподозрените.

В Елисейския дворец днес ще се проведе извънредно съвещание на президента Франсоа Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства.

Френските вестници излизат днес в чернобял вариант в знак на безпрецедентна солидарност с френското сатирично издание „Шарли Ебдо“.

Френският в. „Фигаро“ излезе в чернобял вариант с челно заглавие: „Свободата е убита“. Сайтът на „Шарли Ебдо“ също е изцяло в черно и бяло. Там на седем езика можем да прочетем думите „Аз съм Шарли Ебдо“.

Всички медии изразяват днес съпротивата си срещу посегателството върху свободата на словото с чернобяла картина и с обявлението: „Ние сме Шарли Ебдо“, с което искат да кажат, че застават зад позицията на тези, които защитават свободата на словото.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/sharli-frantziya-ebdo-1447012.html#ixzz3OEOk6Ukj

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram