Разстреляният Волински бил награден с „Легион на честта“, Кабю се бил във войната с Алжир

Смъртта на четирима от най-известните френски карикатуристи остави „зееща дупка“ в жанра.

 

БЛИЦ / В кървавата атака срещу редакцията на списание „Шарли Ебдо“ в Париж загинаха някои от най-добрите работещи карикатуристи. Атентатът удари право в сърцето на една уважавана традиция на френската журналистика, датираща от времето на революцията. Това пише france24.com и разказва историята на четиримата най-известни журналисти, убити от терористите.Главният редактор на списанието – 47-годишниятСтефан Шарбоние-Шарб, ръководи „Шарли Ебдо“ и през 2011 година, когато избухва скандалът с карикатурите на пророка Мохамед. В своя рисунка той „кани“ пророка да му бъде гост-редактор. Тогава редакцията беше бомбардирана, а Шарбоние демонстративно се снима с копие от вестника сред отломките на офиса си.

20150108.yekbwguwtc

Шарб е сред най-добрите карикатуристи на седмичника. Той винаги е бил поддръжник на провокативния подход. Докато повечето му „жертви“ са банкери и бизнесмени, той няма навика да се извинява за публикациите си и остава непреклонен, когато става въпрос за религиозни шеги, включително по отношение на исляма.

„Нямам деца, нямам съпруга, нямам кола, нямам кредит. Може би е малко помпозно да го кажа, но по-добре да умра изправен, отколкото да живея на колене“, заяви той в интервю за френско издание преди време.

76-годишният Жан Кабю, известен повече само като Кабю, публикувал първите си карикатури едва на 15 години в местен вестник в Реймс. Той се е издигнал до позицията на един от най-известните карикатуристи във Франция след 60-годишна кариера, в която е направил повече от 35 000 рисунки.

File photo of French cartoonist Cabu arriving at a Paris court

Кабю служил във френската армия по време на войната за независимост на Алжир в края на 50-те години и оттогава е убеден пацифист. Той участвал в създаването на „Шарли Ебдо“ през 1970 година. Има множество публикации в различни издания, включително и конкурента на „Шарли Ебдо“ – “Le Canard Enchaîné“. Хората го разпознават по разрошената коса, кръглите очила и шитроката усмивка.

Новината за смъртта на Кабю потресе неговите колеги карикатуристи и почитателите му. „Той беше най-способният карикатурист на своето поколение, всички ги имитираха“, каза Вилем, карикатурист на „Либерасион“. „Смъртта му оставя зееща дупка в света на печатните карикатури“, добавя „Льо Монд“.

80-годишният Жорж Волински също е сред ветераните на „Шарли Ебдо“. Той е роден в Тунис, където придобива любовта си към карикатурите от комиксите, носени от американските войници по време на Втората световна война.

File photo of French cartoonist Wolinski displaying a drawing during a photocall at the 61st Cannes Film Festival

Волински, заедно с Кабю, работили за „Хара-кири“ – предшественика на „Шарли Ебдо“. Изданието е забранено през 1970 година след подигравка със смъртта на Шарл дьо Гол. Освен за „Шарли Ебдо“, Волински рисува за редица уважавани френски издания. През 2005 година е награден с най-високото френско отличие „Легион на честта“.

През 2012 година Волински се пошегува, че би искал на гроба му да бъдат изписани думите на основателя на „Шарли Ебдо“ Кавана: „Хората мислят Волински за глупак, защото се държи глупаво, но истината е, че той всъщност е глупак“.

57-годишният Бернар Верлак-Тиню е родом от Париж, където публикува за първи път през 1980 година. Подобно на Шарб, той е известен с левичарските си възгледи и критика на пазарния капитализъм. Последната му сатирична книга „Пет години под управлението на Саркози“ включва колекция от карикатурите му на бившия френски президент.

werlakjpg

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram