Тръмп и Ким избират Ханой за втората си среща на върха

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер КимЧен-ун могат да проведат във Виетнам втората си среща на върха за ядрените амбиции на Пхенян, съобщава южнокорейският вестник „Мунхва Илбо“, цитиран от „Блумбърг“.

Преговорите по въпроса за ядрените оръжия са в застой, откакто Тръмп и Ким проведоха безпрецедентна среща през юни в Сингапур, като Вашингтон и Пхенян се призоваваха взаимно да предприемат действия. Втората среща на върха може да се занимае със световната сигурност, след като Ким говори срещу икономическите санкции на САЩ в годишния си новогодишната си реч и заплаши да поеме „нов път“.

Американски официални лица се срещнаха със своите севернокорейски колеги в Ханой за да обсъдят графика за преговорите, посочва вестникът, цитирайки дипломатически източници в Сеул и Вашингтон.

Подобна среща на върха със сигурност ще привлече вниманието на целия свят и ще има редица благоприятни последствия за приемащата страна. Но също така представлява и огромно предизвикателство за сигурността на Тръмп, лидерът на най-голямата икономика в света, и Ким, ръководителят на една от най-параноичните държави в света.

Виетнам е дългогодишен съюзник на Пхенян, който има добри отношения с Вашингтон. Спекулациите за перспективите на страната като място на срещата на върха се засилват след посещението на севернокорейския външен министър Ри Йонг Хо в началото на декември 2018 г.

 Южнокорейският вестник „ДжунАнг Илбо“ съобщи, че Марк Ламбърт, висш служител на Държавния департамент на САЩ, също е посетил Виетнам през декември. Не е ясно дали е бил във Виетнам по едно и също време с външния министър на Северна Корея.

Ханой е на около четири часа директен полет от Пхенян, лети се през въздушно пространство на страни, приятелски настроени към Северна Корея и може да се похвали с няколко хотела от най-висок клас. Управляващата комунистическа партия във Виетнам разполага и с възможности да осигури сигурност, да заглуши протести и да държи любопитни наблюдатели далеч от Тръмп и Ким.

Тръмп заяви, че планира да проведе втора среща с Ким още този месец, въпреки че дата и място все още не са обявени. Други места, където домакините са Сингапур, Монголия и Швейцария.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram