ЧУДО! Днес река Йордан обръща течението си за минути

По многочислените свидетелства на празника Кръщение Господне (Богоявление) по стар стил – 19 януари, водата в река Йордан след освещаването й от Йерусалимския патриарх, започва да се вълнува и за кратко обръща течението си в обратната посока. Това знамение се случва всяка година пред очите на хиляди поклонници и едното от
трите ежегодни световни чудеса, освен чудото със слизането на Благодатния Огън на Гроба Господен в Йерусалим и разцъфването на върбите на празника Въведение Богородично.
На Богоявление след завършека на молебена Йерусалимският патриарх трикратно пуска по един бял гълъб, всеки от които започва да кръжи над Йорданските води. Това символизира явлението на Светия Дух над водата. После патриархът тръгва към реката с Кръстен ход, носейки голям сребърен кръст, обвит в босилек. Патриархът раздава от ароматното растение и осветени кръстчета на поклонниците, очакващи чудото. Най-отпред върви духовенството. Помощници от числото на вярващите носят хоругви. Процесията се спуска право към реката. Тук, произнасяйки думите на празничния тропар, патриархът трикратно хвърля кръста във водата. И става чудо! Реката, чийто води текат отляво надясно, тоест от Тивериадско море и се вливат в Мъртво море, се обръщат в противоположната посока и се връщат назад за няколко минути.

За това явление Църквата припомня словата от псалома на цар Давид, в който се казва: Морето видя и побягна; Иордан назад се върна, (Пс. 113:3). Очевидци са всички, събрали се на брега на реката.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram