Циклонът „София“ скова Гърция със студ, сняг и хаос

Полярни температури, лед, затворени пътища и проблеми донесе циклонът „София“ над цялата територия на Гърция, предава гръцката национална телевизия ЕРТ. Според телевизията почти над цялата територия на Гърция са регистрирани силни снеговалежи, дори в райони с много ниска надморска височина. По крайбрежието са отчетени ниски температури и бурни ветрове. Метеоролози очакват валежите да намалеят следобед, но времето ще остане нестабилно. Тази сутрин са отчетени температури до минус 14 градуса във Флорина (Лерин), а снегът е надхвърлил дълбочина от метър и половина в планината Темпей (Северна Тесалия).

Ниските температури и лошото време създадоха хаос по гръцките летища и пристанища. Силните ветрове, които вилнеят в централната и северната част на Егейско море достигнаха 8-9 бофора, поради което корабите останаха на котва.

От пристанище Рафина графиците на фериботите за Цикладите не се изпълняват. От Лаврио няма фериботи до Kea. Линиите Аркица-Едипсос, Кавала-Принос, Тасос, Керамоти-Лименас, Тасос и Александруполис-Самотраки остават също затворени.

Властите препоръчват на тези, които планират да пътуват днес, да се свържат с местните пристанищни власти и туристическите агенции, за да бъдат информирани за всяка промяна в маршрутите, пише „Труд“.

С червени и жълти сигнали за анулиране и забавяне поради лошо време на полети е разписанието в летището на Солун. Ситуацията е особено лоша, тъй като стотици пътници остават в очакване да излетят, както и десетки хора, които напразно чакат да пристигнат. Самолет от Лондон кацна в Тимишоара, Румъния поради невъзможност да се приземи на летище „Македония“в Солун. Все още не я ясно как ще бъдат придвижени пътниците от Румъния за Гърция.

По летищата на островите ситуацията е същата. На летището в град Ираклео на остров Крит е и заместник-министърът на околната среда Сократис Фамелос, който бе на посещение там. Заедно с 166 пътници от снощи са в очакване да излетят за Атина.

В континентална Гърция ситуацията е също тревожна. От пътна полиция е спрян трафикът на камиони над 3,5 тона по магистралата Атина-Ламия заради силните снеговалежи. Забрана има за движението на камиони от Гревена за Козани. Блокирани села има в района на Фтиотида, където снегът достигна 2 метра. Правят се опити да се доставят лекарства на жителите там.

В същото време силен снеговалеж има в северната част на Атика. Силните снеговалежи са блокирали пътища и планинските села в Тесалия, централна Македония. Десетки дежурни екипи работят по възстановяване на електричеството и преносната мрежа, регистрирани са многобройни повиквания за автомобили, попаднали в снежен капан. По регионалните планински и второстепенни пътища в Македония, Тесалия, Епир, централна и западна Гърция движението може да се извършва само с вериги.

Според информация на 49 места са затворени пътищата в Гърция, а на 133 са необходими вериги.

Гърция, която е в плен на бурята „София“, е изправена пред риск от нова мощна вълна от лошо време, предупреждава Атанасиос Аргириу, професор по физика на атмосферата в университета в Патра. Според прогнозите му вълна от лошо време, подобна на тази от януари 2017 г., с основните характеристики на много ниски температури и силен снеговалеж очаква Гърция.

Препоръчително е българи преди да тръгнат за Гърция да имат под ръка телефоните на българските дипломатически институции в Атина и Солун в случай на нужда.

Според ЕРТ гръцката гражданска защита е препоръчала да не се пътува в северната част на страната, въпреки че трафикът е напълно възстановен като по магистралата Атина – Ламия към момента не се изисква шофиране с вериги. Отстранени са проблемите по магистралата за Янина и по пътя за Трикала, където през цялата нощ е имало проблеми.

Денонощно ще работят хосписи и приемни центрове за бездомни в Атина и Солун. Част от полетите за Солун са пренасочени към Атина и София.

Към момента продължават обилните снеговалежи в цяла източна Македония, Солун, Серес, Кавала, Комотини, Ксанти, Александруполис./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram