Ексшефът на ЦРУ се нахвърли на Тръмп заради Иран

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън остро разкритикува американския президент Доналд Тръмп и твърдата позиция на администрацията му към Иран, включително постоянните критики на Тръмп към иранското ядрено споразумение, сключено със световните сили през 2015 г.

Според Бренън политиката на президента подкопава възможността за „мирна политическа реформа“ в Иран.

„С безразборното осъждане на Иран и ядрената сделка през изминалата година, администрацията на Тръмп пропиля възможността да подкрепи реформаторите в Техеран и перспективите за мирни политически реформи в Иран. Шумните заплахи не са нито стратегия, нито механизъм за упражняване на американската власт и влияние“, написа Бренън в профила си в „Туитър“.

Бренън беше директор на ЦРУ по време на управлението на бившия президент Барак Обама и е известен като критик на външната политика на Тръмп.

Споразумението за ограничаването на ядрената програма на Техеран беше едно от най-важните дипломатически постижения при управлението на Обама, но многократно беше осъждано от Тръмп, чиято администрация обяви през октомври, че няма да потвърди, че Иран спазва споразумението.

Коментарите на Бренън идват на фона на продължващите протести в Иран, които първоначално бяха с икономическа насоченост, но се разраснаха до търсене на отговорност от режима на аятоласите. Протестите, най-големите от 2009 г., избухнаха преди около седмица заради покачването на цените на горивата и храните, както и високата безработица, инфлацията и замърсяването на въздуха. Повече от 20 души загинаха при размириците.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram