13-а рота се завърна тържествено в Казанлък

Тържествена церемония по посрещането на българските военнослужащи от 13-а рота, участвала в операцията на Международните сили за поддържане сигурността в Афганистан – ISAF, се състоя в Казанлък. 300 военнослужащи, от които 11 жени, са от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, всички от военните формирования в Казанлък. Командир на ротата е подп. Емил Михайлов.
Тържественият парад бе приет от министъра на отбраната в служебното правителство на Р България Тодор Тагарев. На церемонията присъстваха съветникът на Президента на Р България по военна сигурност комодор Георги Фиданов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, заместник-областният управител Петко Карагитлиев. Министерството на отбраната и Българската армия бяха представени още от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващият Сухопътните войски на БА генерал-майор Нейко Ненов, постоянния секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Присъстваха още директорът на ОД на МВР –Стара Загора ст. комисар Алекси Алексиев, началникът на РУ „Полиция“ – Казанлък гл. инспектор Стойно Стойнов, духовници от Старозагорска митрополия, много граждани, близки и роднини на българските рейнджъри. Министър Тагарев поздрави военнослужащите и подчерта тяхната роля при изпълнение на международните мисии. За успешно изпълнената задача военнослужащи бяха отличени с нагръдни знаци и предметни награди.
С емоционално слово към военнослужащите и техните близки се обърна кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта, че на тази дата – 26 март, преди 100 години българската армия, част от която е легендарният 23 Пехотен Шипченски полк, превзема с военно изкуство и безпримерна храброст непревземаемата до този момент Одринска крепост. Наследници на славните и героични Шипченци са всички тези мъже и жени от Казанлък, които с чест и достойнство изпълниха своята мисия в състава на 13-а рота, подчерта кметът Галина Стоянова.
С тържествен марш ротата премина пред официалните лица, с което мисията й по опазване на летище „Кандахар“, започнала на 4 септември 2012 г. на същото това място в центъра на Казанлък завърши.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram