15 август: Тебе славим, Марийо!

Успение Богородично е най-големият от посветените на Дева Мария (евр. любима, желана; твърда, постоянна) празници. Българите го наричат Голяма Богородица или Голяма черква и съединяват в него древните си езически спомени за великата богиня, майка на земята, и Мадоната, Божията майка Богородица, носителка на божественото женско начало. На Успение църквата си припомня всички важни моменти от живота на светицата, но преди всичко годините след смъртта и възкресението на Исус, дните на плач и мъка, последните є дни на земята и чудесата, от които били те озарени.
Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. Благословията є е свързана с многолюдна челяд, спорен труд и берекет. Милостта си дава на сиромашки майки вдовици. Клетвите є обричат на безплодие и безполезност.
Тя е закрилница на родилките и затова към нея са насочени техните специални молитви. На иконата є се молят и слагат дарове и бездетните невести – да се смили и да ги дари с рожба. С надежда за дете се окачват на иконата на Богородица и метални мотиви, изобразяващи пеленаче.
На 15 август свършват Богородичните пости и на много места се празнува общ събор. Всяка къща коли курбан агне.

Молитви към пресвета Богородица

В раждането запази девството, в успението не остави света, Богородице: в живота премина ти, ти, която си Майка на Живота, и с твоите молитви избавяше от смърт нашите души. (За Успение Богородично)

О, пресвета Владичице Богородице! С вяра и любов те моля: Не отвръщай лицето си от мене, който прибягвам към тебе. Моля, милосърдна Майко, твоя Син и наш Бог – Господ Исус Христос, да запази в мир нашата страна. Избави всички, които с вяра ти се молят, от греховни падения, от пакости и зли човеци, от всякакви изкушения и скърби, от нещастия и внезапна смърт. Дарувай ни дух на сърдечно съкрушение и смирение, чистота на мислите, изправление на греховния живот, прощение на греховете, та всички, като възпяваме благодарно твоето величие, да се удостоим с небесното царство, дето заедно с всички светии да славим пречестното и величествено име на Отца и Сина, и Светия Дух. Амин!

Празнуват:
МАРИЯ и нейните производни:
Мара, Марена, Маренка, Маретка, Мари, Мариела, Мариета, Марийка, Марика, Марила, Марилка, Мариола, Мариона, Марионела, Мариора, Марита, Марица, Маричка, Маришка, Мариям, Марула, Маруся, Маруца, Маруша, Марче, Маря, Маряна, Маша, Машка, Мери, Мика, Мима, Мими, Мица, Мича, Миче, Мичка, Мария-Ана, Мария-Анка, Мария-Антоанета, Мария-Магдалена, Мария-Мара, Мария-Маргарита;
Мариел – Мариан, Марий, Марио, Мариус.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram