Депутатите дадоха зелена светлина за създаването на доброволни отряди

На второ четене депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред дадоха зелена светлина за създаването на доброволни граждански отряди към Министерството на вътрешните работи.

Това предава Дарик, като допълва, че предстои промените да влязат в пленарна зала за обсъждане.

От всички предложения, които ВМРО внесе, единственото, което отпадна, е възможността членовете на тези граждански патрули да могат да задържат.-0:20

Така на този етап комисията одобрява създаването на доброволни отряди, които ще помагат на полицията, особено в малките населени места. Ще бъдат съставени списъци с доброволците и при нужда ще бъдат ползвани с решение на областната дирекция на полицията.

Подобно решение ще става единствено в рамките на определени полицейски акции, за конкретен ден и часови диапазон.

Припомняме, че в началото на януари парламентарната група на „Обединените патриоти“ внесе проектозакон, чиято основна цел е да подобри сигурността в малките населени места.

По време на дискусиите депутатът от ВМРО Александър Сиди уточни, че е предвидено всичко да става под контрола на МВР и подчерта, че тези доброволци няма да работят самостоятелно.

Предстои промените в закона да бъдат гласувани от депутатите в пленарна зала.

Идеята за създаването на подобни отряди среща и противници в Народното събрание. Депутатите от БСП се обявиха против идеята „четници“ да имат право да изискват лични документи и съобщиха, че не виждат смисъл на такива хора да се дават правомощия, след като ще действат под ръководството на полицията.

Уеб кафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram