Финансовата инспекция откри, че частните лотарии са спестили 210 млн. лв. от такси

Автор: www.svobodnaevropa.bg

Около 210 милиона лева не са постъпили в хазната, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин „Българския спортен тотализатор“ и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в комисията, обяви в сряда ръководителят ѝ Георги Начев.

По думите му тепърва ще се изяснява законосъобразността на действията на комисията, но фактите говорят, че тя е събирала различни такси от спортния тотализатор и частните компании, въпреки че предлагат един и същ вид игри без да е ясно защо. Само „Българският спортен тотализатор“ е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са плащали по-малко върху комисионите

Георги Начев заяви още, че очаква в края на проверката размерът на несъбраната сума да се увеличи. От думите му се разбра, че изчислението, което се базира и на прогноза на хазартната комисия, включва данните само от моментната лотария, но е и за таксите, събирани за всички други видове залози, описани в закона. Финансовата инспекция е поискала и данни и по месеци за приходите от залози за всяка игра.

Начев не се ангажира с определението „щета за бюджета“, нито с отговор на въпроса дали това е законно или не, защото все още не е ясно на какво се дължи тази разлика. Това трябва да установи прокуратурата.

Георги Начев и екипът му
Георги Начев и екипът му

Според Закона за хазарта моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че „за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие“, държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета „Орешарски“, се възползват всички частни оператори.

Директорът на финансовата инспекция обаче отказа да каже колко хора участват в моментните игри и какъв дял представляват приходите от тях. Начев обясни, че ревизията е поискана на 16 декември 2019 г. със заповед на финансовия министър Владислав Горанов като в нея е посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура е разширила с една година назад обхвата до 2014 г. и е добавила искане да се проверят и приходите от такси за социално отговорно поведение, които също се събират според закона.

От поредица медийни публикации стана ясно, че първоначалният сигнал е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компанията за онлайн залагания „Ефбет“. Семейството е в бизнес партньорство с Васил Божков, който е собственик на най-голямата частна лотария на пазара – „Националната лотария“.

Той от своя страна заяви в интервю за Свободна Европа, че смята, че „всичко е платено по закон“. Впоследствие обаче допусна, че „даже и да сме плащали нещо грешно – могат да ни изискат суми месец назад“. От думите на бизнесмена излиза, че дори лотарията да не е плащала коректният размер на държавната такса за хазарт в последните пет години, държавата може да ѝ начисли със задна дата задължения само за месец назад.

Юристи, цитирани от „Медиапул“ обаче обясняват, че таксите могат да се събират за три години назад. „Впрочем тук въпросът е – дали могат да се искат такси с повече от един месец задна дата? Законът не го разрешава. Ако държавата иска, ще спорим в съда. Даже и да сме плащали нещо грешно – могат да ни изискат суми месец назад“, посочва Божков.

Часове наред в сряда прокурори претърсваха и изземваха документи от хазартната комисия
Часове наред в сряда прокурори претърсваха и изземваха документи от хазартната комисия

Междувременно спецпрокуратурата проведе претърсвания в сградата, в която се помещава ДКХ. Акцията бе извършена по-малко от седмица след подкрепеното от правителството предложение на Валери Симеонов държавата да монополизира лотарийните игри. Ако проектозаконът на НФСБ бъде приет, „Българският спортен тотализатор“ единствен ще може да организира лотарийни игри.

Засега от държавното обвинение не съобщават никакви подробности за акцията. Преди месец обаче спецпрокуратурата обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на бизнесмена Васил Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови.

В рамките на това разследване прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите „Еврофутбол“, „Ефбет“, „Ефбет партнерс“, „Нове холдинг“ и „Еврофутбол лимитед“./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram