Радев след дебата за изборния кодекс: Кабинетът бяга от диалог

Държавният глава Румен Радев категоричен – управляващите избягаха от диалог за изборния процес. В срещата, организирана от президента, участваха представители на изпълнителната и законодателната власт. Те трябваше да обсъдят темата за проблемите в изборния процес, машинното гласуване и изборните манипулации.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция“, заяви държавният глава след разговорите.


На срещата на държавния глава с представители на Централната избирателна комисия и анализатори през декември като основни проблеми бяха откроени високият процент на недействителни и сгрешени бюлетини, а също и разминаванията в избирателните списъци и корпоративния вот. Президентът Радев настоява и за въвеждането на 100% на машинното гласуване. На председателски съвет, всички парламентарно представени сили постигнаха консенсус за изработването на нов Изборен кодекс.


“В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори – машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви.“, посочи още Радев.


ГЕРБ от своя страна заявиха – тези въпроси трябва да се решават в парламента. Те бяха категорични, че са започнали търсенето на диалог още след местните избори. 


Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила“, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. 

Проблемите на изборния ни процес са известни, но не се решават, защото тази тема се отваря винаги в навечерието на съответния избор. Това ни натоварва с очаквания, а се изискват рационални решения. Времето е сега да се говори във всички форуми. Това каза по-рано зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, съобщава novini.bg.

Въпросите, които трябва да бъдат решени, идентифицираме основно като качествено изпълнение на закона. С последните изменения от август е предвидено, че следващите избори трябва да се проведат с машинно гласуване. За да не се окаже отново, че е невъзможно, трябва ясно да се идентифицират какви са отговорностите на ЦИК и Министерски съвет в това мероприятие, за да не се случи като на евроизборите – ЦИК да пише писма, да не е ясно кой за какво отговаря и в крайна сметка машинното гласуване да бъде силно ограничено. Чрез закон трябва да се регламентира коя институция за какво отговаря във връзка с машинното гласуване, заяви Зарков.

.



Снимка: Крум Зарков

За нас е основна тема да започнем разговора сега и специално създадената група в парламента да излезе от политическото противопоставяне. Това ще стане тогава, когато всеки е сигурен, че гласът му няма да се загуби, да бъде грешно преброен или манипулиран. Броят недействителни бюлетини на последните избори показа, че машинното гласуване е абсолютно необходимо. Преференциите трябва да бъдат качествено отчитани и машинното гласуване, направено разумно, в ред, а не в хаос, ще доведе до това. Ние от БСП се ангажираме да работим конструктивно по темата. Изисква се само добросъвестност и коректност, каза още Крум Зарков.


В настоящия Изборен кодекс съществуват текстове, които трябваше да бъдат изпълнени за машинното гласуване. За доусъвършенстването на ИК – ние ще свършим своята работа. Тази дискусия е изключително полезна и навременна. Топката остава в полето на изпълнителната власт и се надяваме те да свършат своята работа. Това заяви депутатът от БСП Филип Попов по време на дискусията.


Изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. Поне за последните може би повече от 20 години имах възможността да се занимавам с избори както от страна на държавата, така и от страна на политическа партия. И мисля, че имаме малко опит в тази сфера. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

.

Снимка: Мустафа Карадайъ

,,Проблемите са доста, защото във времето парадигмата за промяната на изборното законодателство не е било да се улесняват българските граждани, а в друга посока. Обикновено властимащите променят по тяхно усмотрение законодателството, така че да имат определен авантаж на първи предстоящи избори. Но практиката и опитът показват, че такива промени са се обръщали срещу тези, които са правили тези промени. Всичките проблеми трудно бихме ги изброили за един ден. Може Изборният кодекс да се опрости до такава степен, че да улесни всички – и избирателите, и администрацията. Най-важно е да се спазва Конституцията“, коментира още Карадайъ.

,,Всички въпроси,  като технологията на гласуване, са второстепенни, ако гражданските права са отнети със закон. Ето защо трябва да тръгнем от Конституцията и да гарантираме правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран“, допълни председателят на ДПС.

,,Мисля, че имаме опит с машинното гласуване. Като държава сме показали, че можем да го направим. Но всяка една добра идея може да се изкриви с най-различни оправдания във времето. Позицията на ДПС е ясна – техниката за машинното гласуване трябва да е собственост на държавата, софтуерът също трябва да бъде изготвен от държавата. Ако държавата организира машинно гласуване, ние ще го подкрепим“, отбеляза той по отношение на въпроса с машинното гласуване.

,,Друго много важно е Народното събрание и президентската институция да гарантират конституционните права на българските граждани. Всякакви термини, като уседналост, се използват като параван за отнемане на гражданските права и ние ще бъдем категорично против това. За преференциите като тема ние сме изразявали нашата позиция. Темата се използва популистки зад паравана на мажоритарния избор“, добави в заключение Мустафа Карадайъ.

Машинното гласуване е много важно. ДПС е отстоявала тази теза и преди. За нас са изключително важни спазването на конституционните права на българските граждани. Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид„Конституционните права на българските граждани са нарушени, заради чисто партийни сметки. Важно е да се изясни въпросът с уседналостта, за да се пресече изборния туризъм“, изтъкна той.

„Стана модерно да говорим за препоръките на Венецианската комисия. През последните 10 г. тя ни посочва онези права на българските граждани, които са нарушени, но политиците мълчат по тази тема. Тя явно е неудобна. Преференциите се превърнаха в средство за контролиран или корпоративен вот. Този проблем трябва да бъде решен законодателно“, смята Хамид.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram