Всички са в нарушение. Какво става с язовир „Бебреш“ и ще има ли вода за Ботевград

На фона на водната криза в Перник, която остави с ограничен достъп до вода над 100 хил. души, през последните седмици се заговори за ниското ниво на язовир „Бебреш“. То предизвика опасения, че хората в Ботевград също ще останат без вода.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов предупреди на 30 декември 2019 г. в интервю пред БНР, че в язовира има вода за шест седмици. Той изтъкна като една от основните причини за ниското ниво на язовира работата на МВЕЦ „Бебреш“, собственост на фирма на Васил Златев. Последва задочна размяна на обвинения между градоначалника и сина на Васил Златев – Валентин Златев, бивш управител на „Лукойл България“. Междувременно от регионалното министерство „успокоиха“, че водата в язовира ще стигне за четири месеца. Специализираната прокуратура започна проверка.

В тази история обаче има много неизвестни, включително и това, че липсва публичен отчет за състоянието на язовира и график за използването на водата от него.

Какво знаем досега за състоянието на язовира, кой използва вода от него в нарушение на разрешителните и има ли опасност от нова водна криза?

Колко вода има в язовира

Язовир „Бебреш“ се управлява от „Напоителни системи“ ЕАД. На сайта на дружеството няма публикувани отчети за състоянието на язовира. От съобщение на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) след проведена на 30 декември среща, стана ясно, че към този момент полезният обем на язовира (над мъртвия обем, който не може или поне не би трябвало да се използва) е „почти 1 500 000 куб. м“.

Отново според информация от регионалното министерство от язовира средно на ден се черпят около 14 000 куб. м. Ако тези данни са точни и ако няма никакъв приток към „Бебреш“, тази вода ще стигне за около три месеца и половина. След това ще бъде достигнат мъртвият обем.

Кой колко вода може да използва от язовира и колко се ползва в действителност

От справка в регистъра на разрешителните за водовземане на басейнова дирекция „Дунавски район“ става ясно, че вода от язовира може да се използва от местното ВиК (2,5 млн. куб. м годишно) и от фирмата собственик на МВЕЦ „Бебреш“ „Агроинженеринг 90“ ЕООД (18 млн. куб м годишно). На 27 декември миналата година е взето решение фирмата да не използва вода от язовира до покачване на нивото му до кота 490 м. Действащо разрешително има също „Напоителни системи“ ЕАД (до 1 млн. куб. м вода годишно), но от 27 декември не се използва вода и за напояване.

На сайта на „Напоителни системи“ има съобщение за направена проверка на МВЕЦ „Бебреш“, при която е установено, че тя не работи от 25 септември 2018 г. След това централата е ползвала вода за профилактика два пъти – в периода от 21 май до 28 май и от 19 юни до 25 юни. За този период изразходваната вода е 861 229 куб. м, става ясно от писмо от „Напоителни системи“ до кмета на Ботевград, публикувано на сайта на общината.

Според данните в писмото от януари до ноември 2019 г. общото потребление от язовира е 9 027 200 куб. м. Основният дял от разходите е за ВиК Бебреш – 8 008 764 куб. метра. Използвана е и вода за напояване – 127 350 куб. м.

Всички са в нарушение

От данните в това писмо се разбира, че двата основни водоползвателя – собственикът на МВЕЦ „Бебреш“ и местното ВиК – на практика нарушават своите разрешителни.

ВиК Бебреш има разрешение да използва до 2,5 млн. куб. м вода годишно, а е използвало малко над 8 млн. куб. м вода, пише в документа. Това количество не е отчетено с водомер, става ясно още от писмото, защото ВиК няма такъв, а е получено като от общото количество е извадено използваното от другите водоползватели. След 1 април 2019 г. общинското дружество е заменено в поддържането на водоснабдителната мрежа от „ВиК“ ЕООД гр. София. В регистъра на разрешителните за водовземане на Басейнова дирекция „Дунавски район“ не е посочено софийското дружество да има отделно разрешително.

Макар че се позоваваше именно на това писмо в своите твърдения, че МВЕЦ-ът на Васил Златев източва язовир „Бебреш“, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заяви пред бТВ, че не е вярно, че местното ВиК е използвало такова количество вода през 2019 г.

Централата на Златев обаче също използва вода в язовира в нарушение на разрешителното си. В него е определена кота на най-ниско работно водно ниво 490,48 м. и когато нивото на язовира падне под това ниво, централата не може да използва вода. Именно това е причината тя да не работи от септември 2018 г. В периодите, в които е извършвана профилактиката на централата (осем дни през май и шест дни през юни 2019 г.), нивото на язовира е било около два метра по-ниско от разрешеното, пише в писмото на „Напоителни системи“.

Фирмата на Златев твърди, че тези отклонения от разрешителното стъпват на допълнително споразумение между нея, „Напоителни системи“ и ВиК Бебреш. В писмото от декември 2019 г. от „Напоителни системи“-София твърдят, че не са приели за подпис това споразумение и че е странно, че ВиК са се съгласили с него. Според в. „Сега“ обаче споразумението е подписано от името на „Напоителни системи“ ЕАД, представлявано от Снежина Димитрова Динева.

В съобщение на сайта на „Напоителни системи“ е посочено, че през януари са извършени проверки на цялата мрежа на дружеството в Ботевград, при които не е установено наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец и че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод. Въпреки че не е установено нерегламентирано изтичане на вода е взето решение да бъде затапен главния тръбопровод след Ботевград в посока град Правец.

Ще има ли водна криза в Ботевград

На този въпрос е трудно да се отговори еднозначно. Ясно е, че нивото на язовир „Бебреш“ намалява и без допълнителен приток водата ще стигне до средата на март. Местното ВиК има разрешителни за използване на вода за питейно-битови нужди от над 10 други водоизточника, сочи справка в регистъра на Басейнова дирекция „Дунавски район“. Кметът на града Иван Гавалюгов съобщи за над 20 източника. По думите му пред БНР обаче, те „не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението“.

Кои са действащите лица в спора за язовира

Първи за ниското ниво на яз. „Бебреш“ предупреди кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, който обвини за това МВЕЦ-а на Васил Златев, който пък беше защитен в телевизионните студия от сина си Валентин Златев.

Иван Гавалюгов е кмет на Ботевград за втори мандат. Той беше избран още на първи тур на изборите през 2019 г. През декември Върховният административен съд потвърди конфликт на интереси при кмета. Става дума за случай от 2015 г., когато веднага щом е бил избран за кмет Гавалюгов е прехвърлил своя дял във фирма за кабелни мрежи на жената, с която към онзи момент е живеел на семейни начала и с която имат общи деца. На следващия ден след прехвърлянето, и след встъпването си в длъжност като кмет, е издал заповед за прекратяване на четири административни производства по премахване на незаконни строежи – „въздушна кабелна интернет мрежа“, изградени от въпросното дружество. Общинската избирателна комисия обаче реши на 27 декември, че няма основания Гавалюгов да бъде отстранен и той остана на поста си.

Васил Златев е бивш кмет на Правец. Синът му Валентин Златев беше управител на „Лукойл България“ до април 2019 г. След това той беше назначен за председател на Контролния съвет на дружеството. Името на Валентин Златев беше свързано от разследване на сайта „Биволъ“ с имотни сделки, които свързано с него дружество правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на „Лукойл“ за бензиностанции на многократно по-високи цени. Той отрича да е извършил нещо нередно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram