Борисов отстъпи пред превозвачите, намаляват тол таксите

Правителството отстъпи под натиска на автобусните и товарните превозвачи и заплахата им за национална стачка на 13 януари, понеделник. Приетите от кабинета тарифи за тол таксите ще бъдат отменени и тировете ще плащат по-ниски цени за пътната мрежа.

„Приемаме и стартираме тол системата с тарифите, които от транспортния бранш предолжиха“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща с организациите на българските превозвачи при премиера Бойко Борисов. 

Тя обясни, че цените ще бъдат намалени. Така насроченият за понеделник протест на превозвачите се отлага най-малко с три месеца.

„В понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифи на тол системата“, допълни тя. 

Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обяви след срещата, че правителството е приело исканията на превозвачите. 

„До 1 март поехме ангажимент тол системата да заработи. През следващите три месеца, работейки да се съберат и да се анализират данните, ще стане ясно какви ще са окончателните“, заяви Арабаджиев. 

Той обясни, че ако приходите „са такива каквито се очакват“, новите тарифи ще останат за постоянно, а ако не са „поехме ангажимент да седнем и да разговаряме за обсъждания и актуализацията им“. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram