Традиция: Василиева пита с паричка.

Продукти:

  • 1кубче мая
  • 1 кис. мляко
  • 1 лъж. сода
  • щипка сол
  • щипка захар

Начин на приготвяне:

Маята разтварям във вода около 200мл. със солта и захарта.Мляко то разбърквам с маята. В дълбок съд слагам брашното и постепенно добавям маята и млякото,може да се сложат и 1-2 яйца.

Аз меся с миксер и накрая оформям с ръце мекото тесто.

Чакам да втаса,т.е.да си удвои размера и оформям питката.

Мажа я отгоре с жълтък и слагам във фурната.Постепенно засилвам градусите, за да втаса хубаво.

Печа като наблюдавам и накрая проверявам с клечка за зъби.

Като стане готова я завивам с кърпа.

Слага се пара!

 

Според традицията на 31-ви декември се приготвя новогодишна питка, наречена още Василиева, в която задължително се слага паричка. 

С какво е свързан този обичай, защо се прави това?

Обичаят в новогодишната питка да се поставя паричка е свързан с житието на Св. Василий. През 4-ти век той бил духовен пастир на град Кесария. Император Юлиян заплашил, че ще изгори града и ще плени жителите му. Василий призовал всички да донесат злато, сребро, скъпоценности и пари, за да ги хвърлят в нозете на самодържеца и да го омилостивят.В опасния час Василий имал видение и с помощта на Св. Меркурий императорът бил убит, а градът спасен.Василий решил да върне парите на хората, но не се знаело кой колко и какво е дал. Тогава той наредил да направят пшеничени питки, като във всяка от тях се постави от златото и среброто. Светецът благословил питките и ги раздал на хората.Оттогава се търкулнала Василиевата питка с паричката – до днес.В българската традиция – когато приготвя новогодишната питка , жената облича празнична премяна.  Докато меси питката, тя прехвърля през ума си всичко, от което зависи благоденствието на нейното семейство. Изрича мислите си в благословии и ги въплътява в шарките върху новогодишната питка.  А всичко, което не може да изрисува, тя “назовава“ с дрянови пъпки – късметчета и ги влага в тестото – здраве, късмет, женитба, нова рожба… Накрая пъхва сребърна паричка за – късмет за имотност и благоденствие. Когато новогодишната питка се опече, стопанката я подрежда в центъра на празничната трапеза.                                            

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram