Преди 115 г. поставят първата българска опера в НЧ „Искра“

На 29 декември 1900 г. първата българска опера „Сиромахкиня“ от Емануил Манолов била поставена в Казанлък на сцената на читалище „Искра“.

Операта изобилства с интонации от италиански опери и от градския романс и това, очевидно, е реверанс към все още неподготвената българска публика. От друга страна тя има модерна за тогава драматургия, която не почива върху романтичното оперно клише – любовна драма.

В основата на сюжета е едноименната Вазова балада. Запис на операта е направен през 1995 г. в БНР и  е резултат на един музикантски подвиг на композитора Велислав Заимов: той реставрира силно повредената партитура като възсановява и преоркестрира „бели“ петна – с респект към авторовия стил.

Операта „Сиромахкиня“ е представена в Казанлък след 111 години – през 2011 г. По време на възстановката бе съобщена и новината, че премиерата на „Сиромахкиня“ е била през 1900 г., а не както се приемаше повече от век-през 1901 г. Новината бе съобщена от професорите Пламен Джуров и Лъчезар Каранлъков преди представянето на 45-минутния оперен спектакъл в рамките на „Чудомирови празници“.

„Сиромахкиня” е изпълнявана няколко пъти, когато е бил жив Емануил Манолов, под негово диригентство. На казанлъшка сцена за последно е представяна през 1922-ра година по повод 20 години от смъртта на автора й. Концертното изпълнение на „Сиромахкиня” бе реализирано благодарение на запазени партитури, предадени като дарение от Иван Енчев-Видю. Благодарение и на Петя Павлович, която приживе носи копирани уникалните партитури в София, е направена съвременна адаптация на операта.

Първата българска опера е била поставена на сцената на читалище „Искра“ в зората на 20 век, 111 години по-късно възстановката и в концертен вид пак бе там.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram