Международен ден за опазване на биологичното разнообразие

29 декември е Международен ден за опазване на биологичното разнообразие.

 

Обявен е  от Програмата на ООН за опазване на околната среда и от Секретариата на Конвенцията за биологичното разнообразие, влязла в сила от 1993 г. 

България ратифицира конвенцията през 1996 г. и става равноправен неин член.

Биологичното разнообразие е научен термин, с който се означава многообразието от живите организми на Земята.То може да има и локален характер, като напр. да обединява всички растителни и животински видове в дадена екосистема.

На нашата планета съществуват множество екосистеми – океани, тропически гори,  савани, тайга и т.н. Те са обособени от разликите в климата или в релефа.

Световната организация за защита на природата има класация на различните страни по отношение на  биоразнообразието в тях. В челните места на класацията са страни, които са в тропиците и най-вече в екосистемата на дъждовните гори. Сред първите 20 по разнообразие на флората и фауната са страните : Бразилия , Индонезия , Конго , Еквадор , Венецуела , Перу , Колумбия , Индия , Мексико, Тайланд.

България се нарежда между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа.  То е представено от 94 вида бозайници, 36 вида влечуги, 16 вида земноводни, 27 000 вида насекоми и безгръбначни, над 3 560 вида висши растения, повече от 6 500 вида низши растения и гъби.

У нас действа Закон за биологичното разнообразие, който урежда отношенията между държавата, общините, юридическите и физическите лица по опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие , което е неразделна част от националното богатство.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram