Доброволките напуснаха Казанлък, чакаме следващите

Завърши проектът „Приятелство в кутия”с обща продължителност на дейностите от 15 месеца. В това време четири доброволки работиха за МЦР-Взаимопомощ в Казанлък по проекта на програма „Младежта в действие”. От октомври 2013 г. до юни 2014 г. испанските доброволки Анхела Тортола и Лурдес Ескрибано, а от май 2014 г. до януари 2015 г. шведката Аманда Одел и германката Франциска Хохе работиха по проекта си основно в Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ), Домовете за стари хора 1 и 3 и по Електрония бюлетин на младежката организация „ДоброволциТЕ”.
Четирите доброволки успяха да запознаят страната ни с техните собствени държави, организираха еко фестивал Копринка 2014 г., помогнаха за благотворителна кампания в полза на местна доброволка на «Взаимопомощ» чрез изработване на традиционни мартеници, испанките се снимаха във филма „Толерантност”, изработен от Юнайтед Авангард Артист, който спечели първа награда на конкурс в Брюксел, а другите две доброволки създадоха филм за хората с увреждания.
Съвместната инициатива на ДЦДУ и Взаимопомощ започва още през 2011 г., когато младежката организация написва проект „Изкуството да даваш”, по който в ДЦДУ и Детска градина „Буратино” в Казанлък работи литовският доброволец Людас Праспаляускас, а по бюлетин „ДоброволциТЕ” Ферхан Бозкая от Турция. Тогава се ражда и идеята за нов проект, наречен „Приятелство в кутия” по завършващата инициатива на двете учреждения, състояща се във връчване на свитъци с послания.
Младежката организация има отново спечелен проект за 12 доброволци от Литва, Словакия, Полша и Испания, които ще бъдат в града ни в периода април-юни 2015 г. за организиране на 5-то издание на еко фестивал Копринка. Ще кандидатства и с нов проект през януари 2015г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram