С какво се гощават по света на Коледа

Коледа е един от най-светлите празници почти в целия свят. Разбира се, различните страни имат и своята традиционна кухня на този ден.

В България на Бъдни вечер трапезата е от постни ястия, а месните ядем на следващия ден – Коледа. В някои страни от Централна и Източна Европа като Русия, Украйна, Полша и Литва, вечерята на Бъдни вечер се нарича „Светото ядене“.

На масата сервират 12 ястия, колкото са Апостолите на Христос. В средата на трапезата се поставя голяма бяла свещ – символ на светлината над света.

В Украйна централно място на празничната трапеза заема сладкият зърнен пудинг „кутя“. Сервират се още боршвареникипелмени, традиционен коледен компот, наречен узвар и ястия с риба и зеле.

В Сърбия и Македония на Бъдни вечер също се яде постно. Замесва се традиционната кръгла погача без мая. Сервира се със сол, печена риба или рибена чорбаварен боб, сарми от кисело зеле, юфка със смлени орехимедчервено вино.

На Бъдни вечер италианците и сицилианците почитат традиционната католическа Трапеза на седемте риби. Приготвят се седем различни блюда с морска храна, макаронени изделия, печени или пържени банички със зеле, печива и сладкишикозунак с грозде.

В Германия и Австрия основните ястия за Коледа са печена гъскапечен шаран, малко прасенце или патица, печени картофи, различни вариации на зеле, сладкиши. Задължително се приготвя традиционният сладкиш със стафиди и плодове – коледен [щолен]. В Австрия похапват и класическата торта Сахер или шоколадов мус.

В Швеция и Финландия се поднася коледна шунка, която се яде с горчица или хляб, риба, гювеч с картофи и моркови, мляко с ориз и греяно вино.

В Дания трапезата на Бъдни вечер включва свинско печено с коричка, гъска или патица, картофи, червено зеле и много сосове. За десерт – ориз с бадеми или пък оризов пудинг, гарнирани с черешов или ягодов сироппалачинки, поръсени с пудра захар.

С какво се гощават по света на Коледа

В Англия и Ирландия се приготвя огромна пълнена патица, гъска, или пуйка, може и шунка или свинско печено, с гарнитура от печени картофи, боровинков сос и зеленчуци на пара.

В САЩ, Австралия и Нова Зеландия освен пуйка или шунка, се сервира говеждо или свинско с печени зеленчуци, брюкселско зеле, картофено пюре. За десерт се предлага тиквен пай, традиционен пудинг със сливи, сладки и бисквитиябълков пай и подобни печива.

В Бразилия на трапезата на Коледа се сервират пресни зеленчуци, сочни или сушени плодове и бразилски орехи, пикантен пъстър ориз и плата с шунка, картофена салатапечена пуйка, печено пиле, печено свинско и риба. За десерт – лимонови тарталети, лешников пай, шоколадова торта и италиански козунак.

В Мексико много семейства пекат пуйка, риба [треска] със специфичен сос, подобие на лозови сарми със сос, сметана или сирене. За десерт се поднася вид пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки.

В Лапландия, родината на Дядо Коледа, кухня е наистина интересна. Тя е кръстопът – смесица от кухните на Русия и Швеция.

Еленското месо, рибата, дивите къпини и червените боровинки са сред най-типичните храни в Лапландия. Популярно и обичано ястие пък е лапландският хляб със сирене и мармалад, който се предлага в повечето хранителни магазини и ресторанти.

Червените боровинки също имат място в рецептите на местните. Друг виден представител на лапландската кухня е специалитетът от еленско месо с пюре от картофи и червени боровинки.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram