ОУ „Н. Й. Вапцаров” и ОДЗ „Пчелица” заедно за по-висока грамотност

Сътрудничество и приятелство в името на децата ОУ „Н. Й. Вапцаров” и ОДЗ № 18 „Пчелица”- гр. Казанлък, заедно, в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността

 

В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, ОДЗ № 18 „Пчелица” и ОУ „Н. Й. Вапцаров”- гр. Казанлък, като дългогодишни приятели и партньори, решиха да обединят усилия в постигане на по-добри резултати. Те заедно обмислиха план за действие. Различията и спецификата за всяка една от институциите не попречи те да включат и общи дейности, доказващи приемствеността помежду им през годините.

И двете учебни заведения разработиха свой план, съобразен с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и го представиха пред родителите, използвайки интернет портал – ел. поща, социални мрежи и др.

В ОУ „Н. Й. Вапцаров” е създаден клуб на четящите ученици, които споделят и обсъждат прочетени книги. Много от тях са номинирани с грамоти от Общинска библиотека „Искра” гр. Казанлък – „Читател на детско – юношески отдел, заел най-много книги през 2015 г.”

В навечерието на патронния празник на училището се проведе рецитал, включващ творби на Никола Йонков Вапцаров.

На 04.12 с учениците от ІV-те класове се проведе  викторина на тема „Какво знаем за човека и поета Никола Вапцаров?”

Учениците от начален курс в часовете по извънкласно чене с интерес драматизираха приказки и организираха изложба на рисунки, свързани с тях.

Огромен интерес предизвикват и разговорите в часа на класа на тема: „Последната книга, която прочетох.”

В ОДЗ „Пчелица”, учителите,  съвместно с родителите, организираха във всяка възрастова група малки библиотечни рафтове, с подходящи за децата книжки. Родителите с ентусиазъм приеха идеята и всеки донесе по книжка. Ежедневно на малчуганите се пожелаваше приятна почивка с различна приказка. Самите те с интерес разглеждаха книжките, коментираха вече прочетените приказки и по време на игри пресъздаваха отделни епизоди.

Втора възрастова група, с учители  Евгения Ангелова и  Красимира Костова, работи по два eTwinning проекта, подчинени на инициативата за насърчаване и повишаване на грамотността.  Единият е международен: „Истории с Lego”/ https://twinspace.etwinning.net/12944/, с партньори от Испания и Полша а другият – национален – „Приказки чудесни  в календари интересни” /https://twinspace.etwinning.net/14949/home/, с партньори: ОДЗ „Звънче”- гр. Враца; ОДЗ „Синчец” – гр. Благовград; ОДЗ „Радост” – гр. Бургас.

Идеята на националния проект е създаване на четири общи приказки, с главен герой Миньона Землянин. Историите в приказките са подчинени на четирите сезона. През националната седмица на четенето децата от групата, с присъщата фантазия и отговорност, съчиняваха приказки, подчинени на темата като активно се включиха в съчиняване началото на приказка за лятото, случка в приказка за пролетта, продължиха с края на приказка за зимата и финализираха с колективна апликация за есента. Като краен резултат /продукт/   от проекта ще е създаването на календар, включващ приказките и илюстрациите към тях.

По международния проект „Истории с  Lego” малчуганите от „Пчелица” съчиниха приказка по макет от lego блокчета, създаден от полските партньори. В приказката се  разказва за силата на любовта, предадена през погледа на четиригодишните разказвачи. С помощ  от своите приятели, децата от подготвителна група, дори успяха да напишат сами приказката, копирайки текста.

Като продължение на инициативата за насърчаване и повишаване на грамотността и завладени от магията на приказките в последните дни преди Коледа, децата от ОДЗ „Пчелица” с удоволствие слушаха приказки, четени от своите по-големи приятели, учениците от начален курс при ОУ „Н. Й. Вапцаров” под надслов: „Споделена приказка с приятел”. В приятна коледна атмосфера учениците  четяха приказки на малките си приятели, подчинени на предстоящите празници.

3689114

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram