Три поколения дискутират в БСП за посоката на лявата идея

Дискусия между ветерани, деца и внуци в БСП за посоката на лявата идея днес организира председателят на Движението на ветераните в Стара Загора Донка Черковска.

„Идеята ми бе преди светлите християнски празници да се съберем три поколения социалисти и откровено, ние по-възрастните, да споделим опит, а най-младите социалисти да изразят своята позиция за левия уклон”, каза Черковска още в началото. На нейната покана да бъде специален гост на този формат се отзова проф. Владимир Топенчаров, председател на Движението на ветераните в БСП и член на ИБ на НС.

В дискусията участваха лидерът на областните социалисти Васил Самарски, председателят на Общинския партиен съвет Валентина Бонева и ръководителят на фондация „Пламък” Трифон Митев. „Лявото е интересно, когато е съзидателно и трудът и енергията се превръщат в нещо полезно. Това може да накара младите да се задържат на ляво. Всеки прогрес в обществото се е изразявал чрез лявото, като се почне от борбите на робите и се мине през феодализма, така и до нашето съвремие.”, подчерта проф. Топенчаров. По неговите думи цялата човешка мисъл се е развивала на ляво още от историята на науката и изкуството.

Разказът му премина през историческата пътека на интересни български и световни личности в дясното пространство, които са направили първите си крачки на ляво. „Точно лявата идея, претърпяла доста исторически сблъсъци, обединява днес тези три съставни възрасти. След като се разрешат житейските въпроси на оцеляването, едва тогава идва политиката, философията, науката, изкуството и после е борбата на човека за идеи. Каква социална група стои зад една партия –тогава става ясно каква е партията. И сега сме свидетели на една партийна сила, която е обединение на изкуствено свързани лични интереси, за да не изчезнат от политическия свят. Борбата за власт не трябва да е самоцел, а трябва да е средство.”, допълни ветеранът-социалист. Според него днес е важно всеки от своето място да оцени своя избор дали той влиза в една активна дейност вляво, т.е в прогреса, и ще работи ли така, че да се живее по-добре утре.

Младите социалисти, доволни от разказа на проф. Топенчаров, поставиха на вниманието на участниците в дискусията въпроси, свързани със съвременните процеси на лявата идея и желанието им да се промени посоката й от гледна точка да разширява влияние отново в обществото. За новите форми на комуникация, за доверието, за желанието за прокарват лявата идея сред своите връстници, за изкуството, за литературата и творчеството на българските писатели и още много теми обсъдиха внуци, деца и ветерани. „Дискусията беше полезна, формата беше необичайна, понеже участваха три различни поколения, а и гостът беше твърде интересен събеседник”, това споделиха удовлетворени на финала Делян Делчев, Николай Митков и Христофор Маринов, за който е гордост да е член на БСП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram