Преди 56 години е открит Енинският апостол

На днешния ден през 1960 година в казанлъшкото село Енина е открит най-старият в света ръкопис, написан на кирилица – Енинският апостол.  Уникалната книга е открита случайно от строителни работници, които ремонтирали църквата „Св. Параскева“ в с. Енина. Майсторите предали силно повредения ръкопис, от който не е запазен нито един цялостен лист, на местна учителка, която го занесла в Института за български език при БАН. Впоследствие уникалният писмен паметник е реставриран. Той съдържа 39 пергаментни листа от изборен апостол с месецослов, литургични песни и указания за някои черковни служби. Съхранява се във фонда на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (под № 1144) и е най-старият български ръкопис – оригинал, който се съхранява в България.

Енинският апостол е класически старобългарски паметник, който илюстрира бързото навлизане на кирилската писменост във всички краища на българските земи.

През 2015 в центъра на Енина, бе открит и паметник на Енинския апостол. Инициативата за издигане на такъв паметник в Енина, както и реализацията и цялостното финансиране бе дело на Добромир Гущеров.  В Енина, през тази година, обявиха и инициативата за възстановяване на църквата „Св. Параскева“ и отварянето й за посещения на туристи. %d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram