„Коледа за теб!“: Петя живее без ток, но пълни бележника с шестици

Четвъртокласничката Петя Тодорова иска да стане полицай. Бележникът й е пълен с шестици. Детето ще посрещне Коледа на тъмно и студено.  Електричеството в дома на Петя е прекъснато заради неплатени сметки. Три месеца майка й Веселина Димова не се издължавала към EVN. Майката работи по линия на временната трудова заетост отвреме-навреме. Детето се прибира от ОУ „Кулата”, където е ученичка и влиза направо под завивките. В леглото тя подготвя уроците си, а на следващия ден пълни бележника с отлични оценки. Любимият й предмет в училище е математиката.  Когато се стъмни навън, в дома на Петя също става тъмно. Детето не може да чете, затова заспива и сънува, че има своя истинска детска стая.

Петя няма елха. Има още осем братя и сестри, някои живеят при бащите си, други са настанени в дома в село Бузовград. Страхува се да стои сама. Майка й твърди, че иска да работи и си търси работа. Четвъртокласничката живее в невероятна мизерия, но иска да учи и да стане полицайка.

Посещава неделното училище при храм „Успение Богородично” и изучава Библията. Ще посрещне Рождество Христово с вечеря, осигурена от дарителите и МГ „Вис виталис”, ако майка й намери къде да я приготви. Със сигурност ще има редкия случай да похапне шоколад, плодове и луканка от пакета с хранителни продукти, осигуряващи за нея и майка й Коледна вечеря.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram