Съкровището се прибра у дома

С огромен успех приключи българската изложба „Легенди от злато. Тракийски съкровища от България”, която се състоя в град Берген, Норвегия. Експонати от 13 български музея, в това число и казанлъшкия, участваха в изложбата.
Днес златните казанлъшки съкровища бяха върнати в Истрочески музей „Искра“ от специалния брониран автомобил и вече са си у дома след почти тримесечно отсъствие.

От началото на месец септември, музеят “Бриген” бе домакин на експозицията, разкриваща тракийските съкровища из българските земи. До 10-ти декември норвежката публика имаше възможността да види най-прочутите тракийски съкровища, наред с уникални културни ценности, които за първи път се показват извън България.

Изложбата бе посетена от над 15 000 души, което се равнява на половината от средногодишната посещаемост на музея. Мащабното събитие е част от проект, реализиран от българския Национален исторически музей, съвместно с още 12 музея от България. Инициативата е подкрепена от финансовите механизми на Европейското икономическо пространство и Норвежкия фонд за развитие на двустранните отношения по програма „Култура”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram