Децата от ОУ ”Ген. Скобелев” в Скобелево замесиха „Хляб на тъмно“

На тъмно никой не вижда, никой не съди и следователно никой не се страхува да сподели, а защо не и да се промени! В това убеждаваха възпитаниците на ОУ „Генерал Скобелев“ в село Скобелево доброволците на Хлебна къща София – Иван и Катрин, които нагледно демонстрираха същността на метода “Хляб на тъмно”. Същността му се изразява в общностно сплотяване, при който незрящи хора и зрящи заедно замесват в изцяло затъмнена среда хляб. Пълната тъмнина поставя и зрящите и незрящите на равна основа и  предразполага към освобождаване от предразсъдъците, бариерите и осъждането, които зрението за жалост непрестанно стимулира.

Месейки „на тъмно“ с Катрин и Иван, освен че се забавляваха, децата от Скобелево научиха поредния полезен урок – че хората със зрителни затруднения са същите като нас, че заедно можем да работим добре в екип и да се вдъхновяваме едни от други, защото всички сме равни, както пред хляба, така и в тъмнината.

„Искаме да покажем на децата, не толкова да са толерантни, колкото да са осъзнати и проявяват не съчувствие, а разбиране към различните, защото никой не е застрахован от нищо“, казва незрящата Катрин. „Това е нашата идея – и по забавен, и атрактивен начин да привлечем вниманието и да им бъде интересно по време на самия процес. Месенето и кухненската музика, която е част от тази терапия, от една страна, отпуска и ги кара да се забавляват, докато чакат техните хлебчета да втасат и се изпекат, но от друга – обединява, защото музиката е един универсален език , за нея няма езикови бариери и те могат да общуват по този начин“, разказват доброволците.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram