Халил Летифов: Само ресурсът на България не е достатъчен, за да се преборим с пакета „Макрон“

По думите на депутата от ДПС става въпрос за над 120 хил. семейства, над 12-13 000 български фирми, които ще бъдат засегнати, както и за около 15-16 % от БВП

Само ресурсът на България не е достатъчен, за да се преборим с пакета „Макрон“. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Транспортна комисия и депутат от ДПС Халил Летифов във връзка с отвореното писмо Камарата на автомобилните превозвачи в България, която поиска спешна междуинституционална и надпартийна среща за пакета „Мобилност“ 1.

Летифов допълни, че дебатът по мобилния пакет ще се проведе на 9 и 10 януари в Брюксел, където и министърът ще има участие и обърна внимание на евентуални протести от страна на превозвачите.

„Ще държим връзка с нашите представители в ЕП, с всички останали групи, народни представители от другите страни с надеждата най-малкото да го блокираме това решение или да бъде отложено. Ресурсът на България сама по себе си не е достатъчен, за да се преборим с този пакет „Макрон“. Той изцяло е в ущърб в националния интерес, а не само на българските превозвачи“, коментира още председателят на Комисията по транспорт.

По думите на Летифов става въпрос за над 120 хил. семейтва, над 12-13 хил. български фирми, които ще бъдат засегнати от пакета „Макрон“ и около 15-16 % от БВП.

„Твърде сериозен е въпросът за страната ни, не само за превозвачите, да се отнесем леко към тази тема“, каза още Летифов.

Апелът на Камарата на автомобилните превозвачи е актуален, в контакт сме, ако се наложи да имаме нова среща в Комисията по транспорт, каза още Летифов. Той припомни, че темата е била обсъждана миналата седмица в комисията, а преди месец той е бил на посещение в ЕП с единствена тема пакет „Мобилност“.
Летифов уточни, че през октомври на заседанието на Комисията по транспорт е бил представител на ЕК и там са били превозвачите в присъствието на министъра и всички народни представители. „Настояхме пред представители на ЕК да спрат това безумие“, обясни още Летифов. Той коментира, че разбира искането на Камарата на превозвачите.

„Срещите вървят, но те искат ангажираност на всички парламентарни групи от гледна точка на тяхното влияние в Европа, за да се спечели гласуване там. Дебат и процедура в Българското народно събрание няма“, каза Летифов и уточни, че тя е в Европейския парламент.

„Всъщност ние такива срещи проведохме няколко. Включително и при предния кръг на обсъждане на този пакет „Мобилност“ по време на нашето председателство. Има решение на НС в тази посока всички институции да бъдат мобилизирани, както и нашите представители в ЕП в позицията да защитим българския национален интерес и в това число интересът на българските превозвачи. Така че българската държава и всички парламентарни групи, както и нашите представители в ЕП са единни. Дебатът се пренесе вече на територията на Брюксел и на европейската сцена, където и в момента текът процесите. Тук тема по това какво трябва да е поведението на българските политици, няма. Смятам, че всички са на едно мнение в защита на националния ни интерес“, каза още Летифов./epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram