Рождественски ясли отново в Казанлък след едно пълнолетие време

Рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в целия християнски свят, но не и у нас. Из Казанлък отново има много интересни фото-кътчета с тематични декори – снежен човек, подаръци, Дядо Коледа, еленчета и прочие, но не и място за снимки, пресъздаващо самото Рождество Христово – Младенецът в яслите. Последно тук библейското събитие бе претворено за радост на хората преди цели 18 години.

Идеята да има пространство и в Казанлък, което да напомня на хората за същността на предстоящите празници, е реализирана от група казанлъчани.

Те са изработили сакралните ясли с всички живи персонажи в тях и предлагат на съгражданите си да се отбият до Рождественската къщичка и да се снимат за спомен край нея. Сюжетът на снимката ще е различен за традицията на града, но пък е ориганален начин да запечаташ друг сюжет и да го споделиш с приятелите си в социалните мрежи.

Рождественските ясли са много популярни из цяла Европа и почти няма градски площад, където да не попаднете на сцената със светите персонажи – Младенеца Иисус, Дева Мария, Свети Йосиф, волът и магарето, овчарите с овцете и агнетата, тримата влъхви.

Коледната композиция още се нарича Рождественски вертеп – възпроизвеждане на сцената с Рождество Христово чрез средствата на различните изкуства.

С думата „вертеп“ обаче не се наричат изображения, които са предмет на религиозно поклонение, като иконите, а само улични инсталации по темата.

В Казанлък Рождественските ясли могат да бъдат открити от любопитните в пространството до бившия ресторант „Борожика“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram