БСП, Казанлък: Кметът симулира липси в бюджета на сметосъбирането

Вдигането на такса-смет двукратно не е обосновано, заявиха от БСП Казанлък

Съветниците на БСП обориха мотивите за двойното увеличение на такса-смет за жителите в община Казанлък днес на заседание на Общинския съвет, на което промилите на таксата станах 4 за жителите на града и 6 промила за тези от селата.

От левицата приканиха управляващата коалиция ГЕРБ-ДПС-„Алтернатива за гражданите“ да вземе пример от съседни общини, където управляващите се отказаха от това увеличение и напомниха, че в национален мащаб има практика за плавно покачване на таксата, а не както днес оформилата се управленска коалиция гласува повишаване с 200%.

От БСП предложиха сформиране на временна комисия в Общинския съвет, която да извърши проверка и контрол на дейността на общинското предприятие по чистотата. То управлява многомилионен бюджет и обслужва сметосъбирането, а отскоро е с нов директор и не е ясно нито на Общинския съвет, нито на данъкоплатците какво състояние е заварил.  

Според БСП администрацията на Галина Стоянова симулира дефицит в бюджета на предприятието, като е занижава умишлено приходите в представената пред съветниците план-сметка.

 Групата от деветима съветници-социалисти се позова на примери от германски град, където таксата за битови контейнери е два пъти по-ниска отколкото в Казанлък.

От БСП предложиха инвестициите в сметосъбирането да бъдат включени в инвестиционната програма на Общината, а не да се натоварват казанлъшките данъкоплатци допълнително.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram