Акция по кръводаряване в Казанлък

На 16-ти януари 2019 година ще се проведе акция по безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Кампанията ще стартира от 8:30ч. и ще продължи до 11:30ч. в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък, в залата на 3-ти етаж.

„Направете нещо добро – Спасете един човешки живот!“ е мотото на кръводарителската кампания.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Когато хората са притиснати от обстоятелствата и даряват кръв по принуда, те са склонни да крият заболявания, които могат да увредят тяхното собствено здраве или да доведат до предаването на инфекции по кръвен път на нуждаещите се.

Кръводаряването не вреди!
Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв. 

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 5 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца. Не съществува никакъв риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, които дарява кръв! Цялата процедура продължава 30 минути.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram