Двама с хепатит С след проведените безплатни изследвания на РЗИ

Приключиха дейностите по изпълнението на международния проект  SPHERE-C, който се осъществи от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), Института „Роберт Кох“, който е обществен институт по здравеопазване в Германия, и с партньорството на Регионалната здравна инспекция – Стара Загора.

Проучването е имало за цел да предостави информация относно броя на хората, инфектирани с вируса на хепатит С в Стара Загора. То е извършено за времето от 5 септември и 16 ноември 2018 г. за 422 души от 1000 очаквани.

На 252 от тях е извършено изследване на кръв. При двама от тях са положителни резултатите на хепатит С. Те са насочени за допълнителни изследвания и лечение.

170 са отказали да участват в проекта чрез обаждане по телефона.

Във връзка със стартирането на проекта са извършвани изследвания и на други желаещи както в мобилния кабинет, така и в стационарния кабинет на РЗИ.

След стартирането на проекта е констатирано повишено желание за изследване за хепатит С сред хора, които не бяха включени в извадката, съобщават от здравната инспекция.

През 2019 г. ще започне нова национална програма за профилактика и контрол на вирусните хепатити, която ще регламентира профилактиката и лечението им.

Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което може да протича в лека и в хронична форма, която атакува черния дроб. В световен мащаб годишно от вируса умират над 400 000 души. Стара Загора бе единственият град в България, в който се проведоха безплатните изследвания в рамките на международния проект. Тестовете извършиха специалисти на Регионалната здравна инспекция.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram