Над 300 проверени обекта в Старазагорско във връзка със забраната за пушене

Продължават проверките по спазване на пълната забрана на тютюнопушенето. РЗИ – Стара Загора напомня на гражданите, че дори при наличие на пепелници по масите, което е нарушение на закона от страна на собственика на съответното заведение, те носят отговорност за собствените си действия и подлежат на санкциониране от страна на контролните органи.

Общо 319 обекта са проверени по Наредбата за тютюнопушенето от РЗИ Стара Загора в периода от началото до средата на декември. Инспектирани са 139 заведения за обществено хранене, 135 нехранителни обекти, 25 детски и учебни заведения, 9 лечебни и здравни заведения и 11 заведения за извънболнична помощ. За посочения период здравните инспектори са се отзовали и на постъпили в инспекцията 9 сигнала за нарушение на закона, от които 4 са в процес на проверка.

Повече от 50% от проверките са осъществени съвместно с органите на ОД на МВР. За изминалия период те са 184 за цялата област. Проверени са 65 обекта в Стара Загора, 48 в Казанлък, 6 в Чирпан, 16 в Мъглиж, Гурково и Николаево, 29 в Гълъбово и Раднево и 20 обекта в Павел баня. Съставени са 8 акта. От тях на физически лица – 7, от които 5 на 18 годишни ученици, извършили нарушения относно забраната за тютюнопушене, съгласно закона за здравето, в близост до учебни заведения и 2 акта на клиенти на кафе-аперитив. Съставен е и един акт на юридическо лице – заведение кафе-аперитив.

От РЗИ напомнят на гражданите, че дори при наличие на пепелници по масите, което е нарушение на закона от страна на собственика на съответното заведение, те носят отговорност за собствените си действия и при нарушение на закона подлежат на санкциониране от страна на контролните органи.

Проверките продължават.

Д. Цонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram