Кметът ще мести библиотеката след решение на съветниците

На своето редовно заседание днес Общински съвет –Казанлък даде съгласие Общинска библиотека „Искра“ да се премести в западното тяло на „Бизнес сграда“, собственост на Община Казанлък, построена в урегулиран поземлен имот в кв. 164 по плана на град Казанлък. Това съобщава общинският пресцентър.

Със своето решение съветниците упълномощават кмета на община Казанлък да възложи изработване на инвестиционни проекти за промяна по време на строителството на западно тяло на бизнес сградата от „Магазини, конферентна зала и офиси“  в „Библиотека“.

Предложението за пребазиране на Общинска библиотека „Искра“ бе прието с 27 гласа „за“ и един „въздържал се“.

На сесията днес общинските съветници приеха и „Декларация за несъгласие с претенциите на Народно читалище „Искра 1860“ – Казанлък за плащане на наем от Общинска библиотека „Искра“. В своите мотиви  към тази точка в дневния ред  председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов подчертава, че библиотеката е съхранена, благодарение на поколения родолюбиви казанлъчани, събирали лист по лист и книга по книга. „Граждански дълг на общинските съветници е да защитим интересите на гражданите и да запазим достойнството на една от най-старите библиотеки в страната – казва Николай Златанов в мотивираното си предложение за приемане на декларацията. – В качеството си на председател на ОбС-Казанлък и като не забравям, че съзнателно се заклех във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на нашата община и да работя за тяхното благоденствие, не мога да остана безучастен към претенциите на НЧ „Искра 1860“ за заплащане от страна на библиотека „Искра“ на непосилния наем от 407 650 лева.“, се цитира в прессъобщението от Общината.

В декларацията се казва, че претенциите на НЧ „Искра“ са обществено неприемливи и противоречащи на морала и добрите нрави. „Настояваме де се спре със злоупотребата с общинска собственост, с историята и търпението на казанлъшката общественост и приканваме НЧ „Искра 1860“ – Казанлък, да преустанови незабавно паричните претенции и атаките си срещу Общинска библиотека „Искра“, завършва приетата днес Декларация на общинските съветници, се посочва още в прессъобщението.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram