Една година от интронизацията на митрополит Киприан

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави Божествената св. Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ в престолния град Стара Загора. С това богослужение бе отбелязана първата годишнина от интронизацията му на Старозагорската епархийска катедра. В нея се включиха свещенослужители от цялата епархия, които поднесоха на владиката кошница с цветя в знак на признателност, както и хорът при катедралния храм с диригент Стефка Минкова.
“Стоейки днес под купола на този храм, у мен оживяват онези чувства, които обзеха душата ми преди една година, когато пристъпих тук за митрополитската ми интронизация, в съслужение с обичните мои събратя архиереи Високопреосвещения Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Знеполския епископ Арсений – викарен епископ на Пловдивския митрополит. Със страх и трепет приех тогава възложения ми от Бога и Църквата Христова кръст на митрополитското служение; с надежда, че Бог – верен на обещанията Си, ще ме укрепява и наставлява в моята немощ; с убеждението, че църковното изпълнение – духовенство и богомолен народ, ще ме подкрепят със своите молитви към Бога и с трудовете си – всеки според своето звание и сили. Благодаря на всички граждански институции, които засвидетелстваха доверие към мен, благодаря за прекрасните отношения с тях, за топлината, с която ме приеха и спомагат в трудното ни и отговорно дело. Моля всеподателя Бога да благослови всяко наше начинание в полза на нашата родна Българска православна църква, обичания ни български народ и мило отечество.”, обърна се в словото си митрополит Киприан.
На службата присъстваха зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, кметът на община Мъглиж Господин Господинов, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, общинските съветници Николай Диков и Диян Димитров, началникът на ОДМВР- Стара Загора ст. ком. Георги Хаджиев, директорът на ТД на ДАНС Георги Георгиев, епархийският съветник Деян Русенов и десетки миряни.
Автор:Благовест Илиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram