Заповеди за уволнения не издържат в съда, Общината плаща яко обезщетения

Точно преди една година, на 16 декември 2015г., Общинският съвет прие предложената от кмета Галина Стоянова нова структура на администрацията. С този финт бяха отзовани от позициите им поредица служители.

С измененията в структурата бе променено името на данъчната дирекция в „Местни приходи“. Преименуването послужи за повод дългогодишната шефка на дирекцията „Местни данъци и такси“ Маргарита Илиева /на снимката/ да бъде съкратена.

Тя е обаче е била уволнена незаконно, според съдебно решение.

Половин година по-късно, през май т.г., Административният съд в Стара Загора отмени заповедта на кмета, с която е прекратено служебното правоотношение на Илиева като незаконосъобразна. Съдебният състав с председател съдия Динкова преценил, че „системата от функции, задължения и изисквания е продължила да съществува“, макар на дирекцията да било променено наименованието. Несъстоятелен се оказал мотивът „съкращаване на длъжността“.

След Маргарита Илиева, която бе начело на тази дирекция повече от 10 години, част от служителите там също напуснаха по различни причини.

Месец след уволнението на Илиева, на 13 март, бе обявен конкурс за нов директор. Длъжностната характеристика на новоизбраната Милена Трифонова била идентична на тази на Илиева, установил още съдът.

Още преди година злите езици, наблюдаващи процесите в общинска администрация, зашушукаха, че Илиева е отстранена като неудобна, а за нейното място се готви „подходящ“ кадър.

Припомняме, че с новата административна структура излязоха от състава й и други стари служители, те обжалваха уволненията си, които не издържаха пред съда, а Общината бе осъдена да плаща редица обезщетения за незаконните заповеди.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram