„Хигиена“ над картони в центъра на Казанлък

Спазват ли се хигиенните изисквания от търговци на храни в центъра на Казанлък? Това попитаха казанлъчани, относно обект, на който се приготвят мекици и гюзлеми на място в близост до ледената пързалка. Десетки деца преминават от там. Гледката е следната:

Майсторът  точи тесто, със същата ръка взема пари, връща ресто и бърка в леген, къса тесто от там и пържи мекици. След това се обърсва в престилката, старателно премества картони от земята, които трябва да пазят от цвърчащата мазнина безценните общински плочки и пак меси тесто за мекици, които продава на децата и въобще на казанлъчани!

IMG_2766 IMG_2765 IMG_2764

На фона на постоянни данни за хепатит и заразни заболявания в казанлъшко притесненията на казанлъчани са изключително основателни. Още повече, че централната част на Казанлък и така нареченият Базар там,очевидно се превръща в поредния пазар, но на пъпа на града.

Позвънихме на областната дирекция по безопасност на храните. От там потвърдиха, че имат уведомително писмо за базар за хранителни преместваеми обекти, който е заявен до –ми януари.

Очевидно запознати с въпросния казус, споделиха, че е разпоредена проверка на хранителните обекти върху кашони, след което ще съобщят, дали търговците отговарят на Наредба№5 за хигиената на храните. Ще проверят дали временните обекти и пазарни щандове отговарят на изискванията за приготвяне на готова за консумация храна, които имат десетки изисквания от наличието на вода и санитарни съдове и т.н. сред които понятие като подложка от картон, въобще не съществува.

Очаквайте подробности след проверката!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram