НЧ „Искра“ оттегли искането на наем от библиотеката. Ще подпише ли споразумението Кожухарова до утре?

Писмо до местната власт изпратиха от НЧ „Искра 1860“ във вразка с казуса, наречен „Читалище-Библиотека“.

Предлагаме текстовете на писмото и на предлаганото от читалището споразумение за съвместно съществуване на библиотеката и „Искра 1860“. В Споразумението се оттегля претенцията за наем.

Припомняме, че кметът Стоянова внесе в Общинския съвет предложение за преместване на библиотеката, като наруши меморандума от 2 декември, постигнат на преговорите между двата културни института. Преместването трябва да бъде гласувано от старейшините тази сряда на заседанието им.

От читалището реагираха остро на опита да се съсипе библиотеката вече няколко пъти. От там очакват в срок до 16 декември директорът на библиотеката Анна Кожухарова да подпише споразумението, ако това не се случи, за членовете  от НЧ „Искра“ ще остане актуален въпросът:  КОЙ има интерес от конфликт в сферата на културата в община Казанлък?

Припомняме и факта, че за преместването на библиотекага в недостроена сграда, кметът иска от бюджета 140 хил.лева за ремонт, отделно ще бъдат калкулирани и суми за оборудване. Библиотекат ще трябва да се пренесе с 220 хил.тома книги по-малко, тъй като най-ценните са притежание на читалището. Така библиотеката ще изгуби блясъка на една от богатите на уникални екземпляри и ще се превърне във фиктивно, квартално книгохранилище.

 

До

Галина Стоянова

кмет на община Казанлък

 

До

Николай Златанов

председател

на Общински Съвет – Казанлък

 

До

Радиана Стефанова

председател на Групата съветници от ГЕРБ

 

Моника Динева

зам.-председател на Групата съветници от БСП

 

Николай Ибушев

председател на Групата съветници от

 „Експерти за Казанлък”

 

Станчо Леков

председател на Групата съветници от

 „Лидер, ДПС, РЗС”

 

Стефан Дамянов

председател на  Групата съветници от

„Гражданско управление за стабилност и възход”

 

Драгомир Петков

зам.-председател на Общински съвет – Казанлък и

председател на

Комисия по икономика, бюджет и  финанси

 

Теодора Георгиева

председател на

Комисия по култура, информационни

средства и вероизповедания

 

До медиите в община Казанлък

 

Уважаема госпожо Стоянова,

Уважаеми господин Златанов,

Уважаеми госпожи и господа, общински съветници,

 

На 12.12.2014г. с писмо с вх. №18/12.12.2014г. изпратихме подписано и подпечатано Споразумение до директора на Общинска библиотека „Искра”, изготвено съгласно постигнатите договорености между Читалището и Библиотеката на проведената среща между НЧ „Искра-1860”, Общинска библиотека „Искра” и Община Казанлък на 02.12.2014г.

Очакваме директорът на Общинска библиотека „Искра” да подпише Споразумението в срок до 16.12.2014г., в съответствие с постигнатото съгласие между двете институции на 02.12.2014г., да бъде изготвено Споразумение в рамките на следващата седмица. Това съгласие бе постигнато в присъствието и на секретаря на Община Казанлък, началник-отдел ПНОЧР на Община Казанлък, както и на адв. Гугушев и  адв. Стойчева, видно от Протокола на проведената среща, подписан от Иванка Иванова-секретар на Община Казанлък.

В случай, че Споразумението не бъде подписано, за нас ще остане неясно осуетяването на съгласуваните  договорености между Читалище и Библиотека и  въпросът КОЙ има интерес от конфликт в сферата на културата в община Казанлък, ще остане актуален.

С оглед да бъдат спрени спекулациите за  взаимоотношенията между двете институции, и за да бъдат всички действия  на Читалището прозрачни пред казанлъшката общественост, приложено ви изпращам подписаното от мен Споразумение, в качеството ми на председател на НЧ „Искра”, в едно с придружителното писмо, изпратени до Бибиотека „Искра”.

 

Приложения: Подписано и подпечатано от НЧ „Искра-1860” Споразумение, изпратено с писмо с вх.18/12.12.2014г.

                       

За Настоятелството на НЧ „Искра-1860”

Васил Самарски, председател

 

 

 

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

 

Днес, на  12.12.2014г.  в гр.Казанлък се сключи настоящото споразумение между :

 

  1. НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ИСКРА – 1860” със седалище и адрес гр.Казанлък, ул.”Искра” № 1, БУЛСТАТ 000804229, представлявано от Васил Стефанов Самарски – председател, наричано ЧИТАЛИЩЕТО

и

  1. ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА “ИСКРА” със седалище и адрес гр.Казанлък, ул.”Искра” № 1, БУЛСТАТ 000808245, представлявана от Анна Василева Кожухарова – директор, наричана по – долу БИБЛИОТЕКАТА

 

Страните се споразумяха за следното:

 

  1. ЧИТАЛИЩЕТО се отказва от претенциите си за наем от БИБЛИОТЕКАТА, при условие, че Община Казанлък не предприеме действия за преместване на БИБЛИОТЕКАТА от сградата на НЧ „Искра-1860”.
  2. До 30.04.2015г., ЧИТАЛИЩЕТО и Община Казанлък, да подпишат договор, в който да бъде регламентиран начина на предоставяне на БИБЛИОТЕКАТА, на сградата, в която се помещава към настоящия момент. В случай, че такъв договор не бъде подписан, в посочения срок ЧИТАЛИЩЕТО, си запазва правото да претендира за обезщетение за ползване на сградата от БИБЛИОТЕКТА.
  3. В срока, в който действа настоящото Споразумение, ЧИТАЛИЩЕТО и БИБЛИОТЕКАТА се задължават да уточнят размера на средствата, необходими за ремонт на сградата, възможностите за кандидатстване по фондове и програми на ЕС, както и възможносттите за финансиране на ремонтите и газифицирането на цялата сграда от бюджета на Община Казанлък.
  4. Настоящото споразумение се сключва за срок до 30.04.2015г.

 

 

 

 

 

 

За НЧ „Искра-1860”                                              За Общинска библиотека „Искра”

Васил Самарски                                                   Анна Кожухарова

Председател                                                          Директор

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram