Коледен дарителски маратон за Калоян от 18 декември

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък открива в понеделник, 18-и декември, Благотворителна кампания в помощ на малкия Калоян, който страда от аутизъм. В продължение на цяла седмица в музея ще бъдат подредени в Благотворителен базар, Рождественски играчки, сувенири и други произведения на изкуството, предоставени безплатно от различни организации и институции в Казанлък и цялата община.

Средствата, събрани от Благотворителния щанд, ще бъдат използвани за лечение на 6-годишния Калоян Христов, който от три години насам, е с медицинска диагноза „А-типичен аутизъм“.

Идеята за дарителската акция е на кмета на град Шипка Веска Панайотова, която решава, че на семейството на Калоян трябва да се помогне, след като се запознава с родителите случайно при Храма „Рождество Христово“ в историческия град.

Към каузата като съорганизатор, се присъединява, освен казанлъшкият Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, който домакинства кампанията, и  Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък.

Ученици от училището вече изработват коледна украса и други малки сувенири, които ще дадат за продажба в Базара. Преподаватели и деца от училището помагат на семейството на Калоян в изработването на плаката и цялата визуална реклама на събитието, за което помагат безвъзмездно, освен фотографският музей, още и от Фото-Студио „Вифор“.

Кампанията, която очаква казанлъчаните с широки сърца да се включат в купуването на подаръците от Коледния щанд в Музея на фотографията от 18-и до 22-и декември, вече има и други свои последователи. Предмети за Базара подаряват Катя Зографова от Ателие „Пъстроцвет“ към Народно читалище „Жар 2002“, Траяна Иванова Панайотова, Боряна Чапърова, Кольо Костов и школа „Живопис“ при ОДК „Св. Иван Рилски“ с ръководител Галя Иванова.
Ваня Запрянова и Росен Дончев от Школа по изобразителни изкуства „Арт линия“ предоставят картина на Росен Дончев. Фотографите Антония Колева и Би Тенденс, също участват в акцията, която чрез продажби ще събира средства за лечението на Калоян.
Ръчно изработени бижута и аксесоари, както и сладкарски изделия ще присъстват в базара.

Покана за участие имат и дамите от Инар Уийл клуб в Казанлък, които осигуряват парично дарение за лечението на Калоян.

Фондация „Дон Боско“ – България се присъединява към акцията със свой спомоществователски жест. Присърце взе идеята и кметицата на Горно Изворово, Надежда Пенчева, съобщават от музея.

Диагнозата на Калоян е поставена от специалисти в болница „Свети Наум“ в София. В последствие в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където се консултира детето, са установени и други здравословни проблеми, произтичащи от основната диагноза. Към момента, Калоян е на безглутенова диета и безлактозна хранителна програма. Детето се храни предимно с бебешки пюрета. За подобряване на неговото състояние и бъдещо развитие, то се нуждае от лечение в барокамера, назначено от клиниката във Варна. Лечението се извършва в град Пазарджик и е платено. Заплащат се 120 процедури годишно. Една процедура е на стойност 50 лв. Калоян се лекува и чрез транскраниална електростимулация, назначена от д-р Пламен Димитров от УМБАЛ „Света Марина“. Лечението се извършва във Варна – 50 процедури годишно, също срещу заплащане, на обща стойност 2 000 /две хиляди лева/. Финансови средства са нужни още и за заплащане на пребиваването на Калоян и съпровождащите го близки, както във Варна, така и в Пазарджик.

Шестгодишният Калоян се нуждае и от допълнителни занимания. Посещава Центъра за социална подкрепа на Сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък два пъти седмично, но е необходимо и допълнително занимание с логопед, което също се заплаща от родителите. Лечението на детето по тази диагноза, не се заплаща от Здравната каса. Единствените средства, които се осигуряват за издръжката му, са от месечната добавка за ТЕЛК.

В резултат на приложеното до момента лечение с вече изброените способи, при Калоян се наблюдава значително подобрение на здравословното състояние, казват родителите му. Преценката на лекарите е, че лечението непременно трябва да продължи, за да получи детето шанс за развитие и оздравяване.
Майката на детето Десислава Колева не работи, времето и е посветено изцяло на Калоян. Семейството е на издръжката на бащата. Калоян има и сестра на 11 години, която също помага за отглеждането му. За да осигуряват допълнителни средства към заплатата на бащата, родителите предприемат отглеждането на пчели – вече са си купили собствени пчелни кошери. Въпреки това, общата сума, нужна за лечението на сина им, само от тях, няма как да бъде на този етап, гарантирана.

Благотворителната кампания в помощ на Калоян ще стартира с Празнична програма, изпълнена от съмишленици на идеята. Събрана сума за благотворителност от своя кампания в училището ще дадат за Калоян и децата от Основно училище „Мати Болгария“.

Деца и младежи от казанлъшки танцови и песенни формации ще открият вечерта в Музея на фотографията на 18-и декември, в навечерието на Коледа. Балетна школа „Грация“ с ръководители Ала и Юлияна Ангелови, Kraso- музикант и Вокална група при ОУ“Чудомир“ ще радват гостите на Благотворителната вечер, съобщи майката на Калоян, Десислава Колева, която благодари на всички, които до момента са се отзовали на инициативата, чрез която семейството ще положи нови усилия за укрепване здравето на малкия си син.

„Надяваме се на Вашата искрена подкрепа! Калоян за нас е Любов, силно съм развълнувана от подкрепата, която получаваме до момента. Вярваме, че заедно с Вас ще се справим в изпитанието, Калоян да започне да води един по-осмислен и пълноценен живот, какъвто без съмнение, той заслужава!“, благодари Десислава Колева от името на двамата родители и техните близки.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram