Студът и сърцето. Как да се пазим

Съветът на Д-р Анна Карафилоска. Тя е родом от Казанлък. Завършила е математическата гимназия в Казанлък. След дипломирането си във Варна, работи като кардиолог в родния си град. От миналата година, практикува в болница в Пловдив.  Ето и нейния съвет, публикуван в марица.бг.

Зимният сезон носи със себе си студ, вятър и сняг, поставящи на изпитание защитните сили на организма, и много хора имат проблеми. Внезапното излизане навън и рязката смяна на температурата са силен стрес за тях.

Ниските температури са опасни за възрастните хора,

особено когато причиняват понижаване на телесната температура под 35°с (хипотермия). Възрастните имат по-малко количество подкожна мастна тъкан, което допълнително затруднява терморегулацията. Това състояние настъпва при невъзможност на организма да произведе достатъчно количество енергия за поддържане на нормална температура. Хипотермията е животозастрашаващо състояние. Симптомите включват: загуба на координация, объркване, забавени реакции, треперене и сънливост.

Студеното време принуждава сърцето да работи по-усърдно за запазване на телесната температура, повишават се пулсът и кръвното налягане. Тези промени влошават състоянието на сърдечносъдовата система, особено при подлежаща патология.

Симптомите на хората, страдащи от исхемична болест на сърцето, се влошават, те по-често се оплакват от стягане и болки в гърдите в студеното време. Зачестяват и хоспитализациите на болните със сърдечна недостатъчност.

Ниските температури водят до промени в коагулационния статус, повишава се образуването на тромби (съсиреци), причиняващи инфаркт или инсулт. Студеното време повишава риска от възникване на сериозни заболявания и внезапна сърдечна смърт. Ето защо е важно да ни е топло през зимата.

Гръпът може да провокира изявата на ангина пекторис или инфаркт при хората, които имат рискови фактори за възникване на исхемична болест на сърцето. Води до дехидратация на организма, което понижава кръвното налягане и намалява количеството кръв, достигащо до сърцето, така то страда от недостиг на кислород. За предотвратяването на заболяване от грип спазвайте добра лична хигиена, избягвайте контакт с вече болни хора. При настъпване на първите симптоми, като втрисане, кашлица, висока температура, потърсете вашия личен лекар. Избягвайте дехидратацията, като пиете достатъчно количество течности, яжте храни с високо водно съдържание, като супи и плодове.

Не пропускайте приема на редовната си антихипертензивна терапия. Лошият контрол на кръвното налягане повишава риска от настъпване на неблагоприятни сърдечносъдови събития.

Шест правила за предпазване от студа

1. Избягвайте по възможност честото ходене навън. Поддържайте стайна температура най-малко 18°C.

2. Останете активни, за да запазите топлината. Не стойте на едно място по-дълго от един час.

3. Приемайте топли храни и напитки, доставящи достатъчно енергия, за поддържане на нормална телесна температура.

4. Обличайте няколко слоя дрехи. Голяма част от телесната топлина се губи през главата, така че шалът и шапката спомагат за поддържане на нормалната телесна температура.

5. Ако усещате, че се разболявате от грип, не чакайте влошаването си, а потърсете личния лекар при появата на първите симптоми.

6. Наблюдавайте своите възрастни и болни близки, приятели и съседи, застрашени от измръзване и влошаване на състоянието. При забелязване на първите симптоми на инфаркт или друго застрашаващо състояние потърсете незабавно медицинска помощ!

www.marica.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram