Нова среща с Бела Бенова – пътешественичката представя последната си книга

Варненката Бела Бенова ще представи в Казанлък своята трета поредна книга „Гостенка в миналото”. Срещата с нея е днес, от 17:30 часа, в ЛХМ „Чудомир“.

Това е второ гостува на Бела Бенова в Казанлък в рамките на годината. През октомври тя подреди фотоизложбата „Дом на светлината“ в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. През 2016 г., отново в Музея на Чудомир, Бела представи дебютната си книга “По пътя на пулсиращата светлина” – пътепис за вело-пътешествието на автора по българските черноморски фарове, издадена през 2013 г.

Бела Бенова е родена във Варна, завършила е Френския факултет на Технически Университет – София и докторантура във Франция.  Тя е пътешественик, писател, фотограф. От малка се занимава любителски и професионално с фотография.

„Гостенка в миналото” е дневникът от завръщането на учебен стаж в Бетюн, където година по-рано авторът прави първи опит за научна работа и живот в международна образователна среда.
Ежедневието между инженерната лаборатория и студентския кампус съчетава, но и противопоставя новите предизвикателства, спомените, желанията. Това подлага на изпитание връзката с хората, оставени в родината, в бляновете или в миналото. В болката и възторга от себеопознаването, въпроси и отговори сменят местата си сред контрастните кадри, редуващи се в посоката от страховете към мечтите. Отново… и за първи път…

Бела Бенова е позната на читателите и със сборника поезия, проза и фотографии “Врати”, издаден през 2015 г. Велопътешествията на авторката започват с посещение и заснемане на всички навигационни светлини по  Българското Черноморие. Бела документира и всички черноморски фарове на Румъния. Следващите велосипедни пътешествия я отвеждат по бреговете на Черна гора, Хърватска, Словения, Италия, Гърция, Европейска Турция, Германия и Полша.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram