Чуколов съветва Кунева: Прави това, което си обещала, а не това, което заповядват господарите ти!

Народният представител от АТАКА от Старозагорски избирателен район Десислав Чуколов зададе въпрос в рамките на петъчния парламентарен контрол на вицепремиера Меглена Кунева относно изразената от нея подкрепа за Трансатлантическото споразумение.

По време на откриването на конференцията „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес“, организирана от Американската търговска камара в България и от Конфиндустрия България, Меглена Кунева изразява позицията, че България се нуждае от ТПТИ. Според този договор наднационалните корпорации се приравняват на нивото на държавата. Корпорациите могат да съдят държавите в международния арбитраж за обезщетения. Чуколов даде пример как корпорация съди Канада, заради наложен мораториум за шистов газ, а когато Салвадор забранява добива на злато, срещу държавата започва съдебен процес от международна корпорация.

Националистът беше категоричен, че АТАКА  е против сключването на такова споразумение.

Във връзка с позицията, изразена от Кунева, депутатът я попита защо отива на тази конференция и казва, че България се нуждае от този договор. „Кой ви е упълномощил, в качеството си на вицепремиер да изразявате подобна позиция?“, настоя да разбере Чуколов.

Вицепремиерът Меглена Кунева не отговори конкретно на зададения въпрос.

Според нея българската страна разглежда споразумението като възможност за изграждане на трансатлантически пазар, като се премахват мита и пречки пред търговията, насърчават се инвестициите и се създават на нови работни места. Очаквало се, заради споразумението износът на България за САЩ да се повиши.

Чуколов изрази надежда това споразумение никога да не бъде сключено.

Той подчерта, че в момента в ЕК тече скандал, заради лобирането на председателя на комисията Юнкер за наднационални компании. Националистът изброи и други български политици, които се изказват в полза на споразумението – президентът Плевнелиев, външният министър Даниел Митов, предишният вицепремиер Даниела Бобева, икономическият министър Божидар Лукарски. Той отново попита Кунева кой и е дал мандат да подкрепи този договор и я посъветва да прави това, което е обещала на избирателите, а не това, което заповядват господарите й.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram