Казанлък преди 80 години: Повече разводи, повече свинско

Пожарната команда най-после се сдобива със… стълба

С наближаването на коледните и новогодишните празници връщаме лентата на историята назад с 80 години, за да хвърлим един любопитен поглед върху равносметката, която преви казанлъшкият вестник „Искра“ на прага на 1940 г. 

От пожарната команда отчитат, че в града на розите и околията през изтичащата по онова време 1939 г. са станали общо 26 пожара, като 16 от тях за от запалването на комини на казанлъшки къщи. Огнеборците са били викани и в Шипка, Николаево, Черганово, Розово и Изворово. 

Самата пожарна команда през 1939 г. се сдобива с втора помпа с допълнителен ценен апарат „Комета“ за гасене на петрол, бензин и пр., който работи с пяна и най-важното – помпата е снабдена с единадесетметрова стълба, с каквато дотогава пожарникарите не разполагат.

В отчета си за годината областният ветеринарен лекар констатира, че въведените безмесни дни не са оказали никакво влияние върху консумацията на месо през въпросната 1939 г. Нещо повече – консумацията на свинско месо е увеличена… десеторно! Докато първото агне в кланицата е заклано едва на 23 декември.

Но пък за сметка на това се отчита, че контрабандата на месо в града е „почти премахната“.

Началникът на санитарно-здравната служба са изследвали всеки месец водата от градския водопровод, като пробите са изпращани в Бактеорологическия институт в Пловдив. Резултатите са били добри.

Отбелязва се също, че в Казанлък са били регистрирани през годината 150 болни от туберкулоза. 

От своя страна, отчет дава и архиерейският наместник, който изтъква, че „през изтеклата година благочестието в града е било по-добре запазено, отколкото в селата“.  Но пък бракоразводните дела от ден на ден се увеличават, като повечето от тях са за изневяра. 

Казанлъшкото православно братство е подпомагало старческия приют, в който подслон са намерили 28 старци, но се обръща внимание, че гражданството е проявило много малък интерес към това начинание и го е подпомогнало много слабо. 

Тогавашният кмет на Казанлък – юристът Иван поп Димитров, на въпрос на вестника дали не е време да се премахне единият лев, който се взема на килограм месо за бедните мобилизирани войнишки семейства, тъй като вече мобилизирани граждани няма, отговаря, че „този лев ще трябва да остане и за в бъдеще“. Той обяснява, че от събраните суми ще се образува един постоянен фонд от 200 – 300 хиляди лева, с който ще се подпомагат въобще бедните войнишки семейства.

Освен това, казанлъшкият градоначалник  информира, че освен месото, с еднократен налог ще се обложат и всички спиртни питиета. Той щял да се плаща от консуматора, а парите щели да се използват за благоустрояване и „подготвяне на града за противогазова защита“. 

Тези кратки „стоп кадри“ не изчерпват цялостната картинка от стария Казанлък преди 80 години. Най-общо обстановката, при която работи общината в онези години, непрекъснато се усложнява и е изключително тежка – в Европа бушува с пълна сила Втората световна война. Но животът в града на розите, както се вижда, си тече – и с добрите, и с лошите си моменти…

Десант

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram