Един „РазЛичен“ Христо Генев посреща в Художествената галерия днес

Изложбата „РазЛичен“ на Христо Генев очаква своята публика в залите на Художествена галерия – Казанлък в навечерието на Рождество. Експозицията се открива вечерта на 12-и декември, от 17:30 часа.

„РазЛИЧЕН“ е уникален по рода си авторски проект, който се отличава с необичаен жанров синтез: скулптура и фотография. Премиерата на „РазЛичен“ бе посрещната с огромен интерес в края на месец октомври в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

Изборът на Рождественските празници за събитието в родния на Генев Казанлък, не е случаен. Той е личен. Генев не е от художниците, на чиито работи ценителите могат да се радват често. Но неговите изложби се помнят дълго. Преди сегашната „РазЛичен“, през 2007 г. Генев показва в Казанлък „Опит за Светене“ – един същински празник за сетивата, който оставя у неговата публика трайно съпреживяването от срещата с пъстроцветните протуберанси на неговата ярка живопис и топлото изящество на дървото в пластиките му.

Ваятелският почерк на Генев остава същият – и само негов: чистотата на линията, плъзгаща се с увлекателен преход от една форма към друга, реди фантазни образи, които насичат дъха. Но изложбата „РазЛИЧЕН“ е нов поглед към вече познатите пластични работи на автора. Неговите „Опити за Свършенство“, сега „звучат“ различно. Те „звучат“ и графично. „РазЛИЧЕН“ – това е графичен взор в тризмерното пространство, в който скулптурите се допълват с макрофотографии, чийто обект са същите тези пластики, но видени от различен „вътрешен“ ракурс.
Усещането, което пластиките на Христо Генев поражда в очите, е усещане „3D“ – неговите опити за съвършенство не са застинали в една поза. Те танцуват неуловимо в пространството, очертавайки нови и нови, изненадващи фигури и светове, при всяка смяна на гледната точка.

Христо Генев е директор на Художествена галерия – Казанлък от 2001 г. Има редица участия в изложби, пленери и други национални форуми на изобразителното изкуство, както и самостоятелни изложби. Генев е автор на храмови икони и фасадната мозайка на болничния параклис „Света Анна“ в Казанлък и църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Стара Загора. В съавторство с Антон Антонов, дело на Христо Генев е и храмовата мозайка на „Свети Димитър“ в Стара Загора и храм „Успение на Света Богородица“ в Казанлък.
В „РазЛИЧЕН“, художникът показва пластики и монохромни фотографии, снимани от самия него. Скулптурите в изложбата са плод на работата му с класическия материал дърво през последните няколко години. Много от тях публиката вижда за пръв път.

Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram