Обезкостяват ТЕЦ-а

Продължава разрязването за скрап на казанлъшкия ТЕЦ. Поредна група работници има задачата да разреже все още останалите метални тръби и съоражение от останките на казанлъшката топлофикация. Достъпът за външни хора в Топлофикация е забранен от строгите охранители.

Самата тя представлява трагична гледка, особено за преминаващите по околовръстния път на Казанлък. Почти на всички останали сгради е премахната дървената дограма.

За сега не се предвижда събарянето на двата комина, които са единствените остатъци от гордостта на казанлъшката топлофикация. Не е ясна съдбата на централната сграда, но като цяло вече е неизползваема.IMGP0249 IMGP0251 IMGP0252

Наклонената крива за развитието на казанлъшката топлофикация започна от  2004 г. Тогава дружеството бе продадено на фондовата борса на холдинга “АКБ-Форес” с ръководител небезизвестният Николай Банев, който купи ТЕЦ-а за 1, 66 милиона лева, и мнократно след това паркира чисто новият си Майбах в града на розите. Той обеща да преструктурира дружеството “Топлофикация Казанлък”, което към момента на купуването му отопляваше 6000 домакинства в Казанлък, както и редица обществени сгради и училища.

Още на следващата година от купуването на мега структурата в Казанлък, започнаха проблемите.IMGP0254 IMGP0245 IMGP0243

На 23 декември 2005 г. топлоподаването бе спряно към всички 4357 потребители поради финансовата невъзможност за осигуряване доставки на гориво.

Започнаха обещания, следвани от смяна на директори, докато през март 2010 г. дружеството прекартява временно топлоподаването. Последваха съдебни дела за обявяване в несъстоятелност. От над 200 души работещи там, съкращенията доведоха до оставане само на охрана за по-малко от 10 години от купуването на ТЕЦ-а

Комсомолецът приватизатор Николай Банев стартира продажба на топлина, чрез изграждане на ко-генерация с газови котли.

Това също не помогна за съживяването на ТЕЦ-а, а масово казанлъчани започнаха да свалят социалистическите радиатори и да слагат климатици и печки в домовете си. Един от ръководителите на ТЕЦ-а искаше да направи еко-парници в свободните площи, но не успя да реализира идеята си тъй като бе сменен със следващ директор.

Към настоящия момент „Топлофикация Казанлък“ е символ на

Неуспешна приватизация, разграбване, неуспешен мениджмънт и разруха

Дали това е така за собственика Николай Банев, само той знае, но определено първоначалната му инвестиция от малко над 1, 6 милиона лева е многократно възвърната. Какво ще се случи с огромния имот в индустриалната зона на Казанлък все още не е ясно.

IMGP0248

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram