Именит автор дарява ценна изложба на Музея на фотографията

Артистът на Международната асоциация за артистична фотография със седалище в Париж, AFIAP доц. д-р Динамир Предов, дарява в навечерието на Рождество Христово на Музея на фотографията в Казанлък,  една от най-значимите си колекции, изложбата „Пресичайки столетията“. Експозицията – дарение се открива на 17-и декември и ще може да бъде видяна от публиката до началото на следващата година.

Всъщност, интересната фотографска сбирка ще остане завинаги тук.  Авторът доц. Динамир Предов вече обяви в аванс, че дарява „Пресичайки столетията“ на казанлъшкия Музей на фотографията.  

За специалистите и познавачите името на доц. д-р Динамир Предов е повече от познато. Неговият принос към българската фотография е безспорен. Още през 1984 г. той получава званието  „фотограф-художник“, от 2006 г. е АFIAP. Автор е на 25 самостоятелни изложби и има над 100 участия в международни салони, от които е получил множество отличия.  Академичната дейност на доц. Предов бележи създаването на собствена програма по фотография още през 1995 г. в Нов Български университет. Там той води специализирани курсове в различни дисциплини  –  рекламна, студийна, портретна, приложна, актова фотография. Преподава на студентите и работа с  Фотошоп и други дизайнерски програми. Автор е на учебниците „Увод в художествената фотография“ и „Портретна фотография“.  

Доц. д-р Предов е творчески ръководител на проектите към Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ „Геометрия на голото тяло“   2016/2017 г. и „Поезия на голото тяло“ 2018/2019г.

През март тази година под негово ръководство се реализира   мащабния творчески проект „Ретроспективна изложба на програма ФОТОГРАФИЯ“,  експонирана на три етажа в НБУ.   

В своята практика доц. Предов има дългогодишен опит в рекламната и художествена фотография, снимал е за редица известни фирми, печатни издания и модни агенции. Логично, неговите научни интереси също следват  посоката на  журналистиката, PR –а и изкуствознанието.

          Той е и сред учредителите на Асоциацията на рекламните фотографи в България, един от основателите на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“, удостоила го през 2014 г. със званието „Фотограф на годината“.

Изложбата – дарение отваря врати в Музея на фотографията и съвдременните визуални изкуства в Казанлък в 17.30 часа на 17-и декември.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram