Безплатни прегледи за туберкулоза до 15 декември в цялата страна

От днес до 15 декември в цялата страна ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза, в рамките на кампанията „Дни на отворените врати“.

За област Стара Загора прегледите ще се извършват в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания на ул. „Армейска“ 11.

Инициативата се провежда за четвърти път у нас, в рамките на инициативата „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“ (2015-2018) към Министерството на здравеопазването. Финансирането за нея идва от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Прегледи са организирани във всички областни градове. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на третата кампания за 2017 г., която се проведе през месец септември, анкетирани за туберкулоза са 3 079 лица. От тях в риск от туберкулоза са 1 738, на които са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания.

Открити са 34-ма пациенти с туберкулоза и 72-ма с латентна туберкулозна инфекция.

Най-много лица са преминали през МБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, СБАЛПФЗ – Бургас, СБАЛПФЗ – Пазарджик, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен, МБАЛ – Силистра и СБАЛПФЗ – Враца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram