Спомен за проф. Райчо Цветков, една от казанлъшките емблеми

На днешния ден преди четири години ни напусна проф. Райчо Цветков, един от най-известните агрономи в казанлъшкия регион и почитан специалист в цяла България. Агроном по професия, възпитаник на Висшия селскостопански институт в Пловдив, %d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bbпрофесор Цветков е дългогодишен директор на Института по розата в Казанлък.
От 1960 до 1962 г. е завеждащ секция „Напояване“ Стара Загора. В продължение на 1 година е агроном, а от 1963 г. е научен сътрудник в Института по розата, където защитава кандидатска степен и академичната длъжност старши научен сътрудник, втора степен. От края на 1983 г. е завеждащ секция „Селекция“ в Института по розата.

Изследователската му работа е свързана с мутационната селекция и размножаване на етеричномаслените култури. Той е автор на полиплоиден сорт салвия скларея, на сорт едногодишно резене, на соротовете лавандула „Рая” и „Хебър”, на сортовете маслодайна роза „Елейна „ и „Янина”, на сорт зим-зелен. Съавтор е и на сортове лавандула „Юбилейна” и „Севтополис”.

Професор Цветков, родом от Енина, оставя диря в обществения живот на Казанлък като активен гражданин и два последователни мандата общински съветник от 1991 до 1999 г. , председател на Постоянната комисия по земеделие и гори в Общинския съвет на Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram