Какво да сложим на трапезата на Св. Анна – традиционни рецепти

Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос. Тя е потомка на известен род – Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Тя е смятана за покровител на полуостровите на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците. Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината

 

Жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня.

 

Предлагаме ви някои традиционни рецепти за празника.

 

Варена царевица

Необходими продукти:

– 3-4 кочана царевица

– 3-4 с.л. захар

– ½ ч.ч. смлени орехи – сушени плодове

– няколко супени лъжици мед – по желание

 

Начин на приготвяне:

Зърната се ронят. Може да се накиснат за час, за да набъбнат. После се варят. Щом изстине се поръсва със захар и мед.

 

Имамбаялдъ

Необходими съставки:

•    патладжани – 5 бр.

•    брашно

•    олио

•    лук – 6 глави

•    моркови – 4 бр,

•    чушки – 6 бр.

•    домати – 4 бр.

•    чесън

•    дафинов лист

•    черен пипер

•    бахар

•    магданоз

 

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете патладжаните. Осолете ги и ги оставете да престоят за час, за да изтече горчивият сок. Овалете ги в брашно и яйце и ги изпържете.

В отделен съд изпържете нарязания лук, моркови и пиперки. Добавете топла вода и оставете да поври. След това прибавете дафинов лист, черен пипер, бахар и чесън, скълцан магданоз и домати.

В дълбока тавичка редувайте пласт патладжани и пласт изпържен зелечук. Залейте ястието с 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. олио и го сложете в предварително загрята фурна.

Гарнирайте с резенчета лимон.

 

Бързи триъгълни банички

Необходими продукти

  • 12 фини кори за баница
  • 5 бр. яйца
  • 200 г сирене (или 100 г извара и 100 г сирене)
  • 6 с.л. олио
  • бучка масло
  • 1 разбито яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Всяка от корите се сгъва откъм широката страна на половина и в средата се разстилат около 2 с.л. от сместа. Кората се загръща от двете страни и се получава правоъгълник, който се сгъва на две и после на триъгълник. Триъгълните банички се подреждат в правоъгълна тава с размери 28х38 см намазана с масло. Олиото се загрява и се сипва по 1 с.л. на две триъгълни банички. Отгоре се намазва с допълнително разбитото яйце (или ако е останала от яйчено-сирената смес) и се пече в предварително загрята фурна на 180-200 С до златисто. След като изстинат, могат да се разрежат на по-малки триъгълници, като хапки. Чудесни са за шведска маса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram