Православната църква днес почита Зачатие на Св. Анна

На 9 декември църквата чества Св. Анна, майката на Дева Мария, родила Исус Христос. Евангелието разказва, че ангел се явява на Анна и нейният съпруг Йоаким и им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог. Зачатието на Богородица става на 9-ти декември.

Света Анна е покровителка на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците. Народът ни нарича този ден Анино зачатие. Денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет -ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, нов късмет.

В деня на Св. Анна жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Насаждат се кокошки за пръв път, за да се излюпят всички яйца.

Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, са успешни. Затова 9-ти декември е и ден на магьосниците. Преобразени като мушици, те обикалят къщите и причиняват беди, отнемат от нивите плодородието, а от овцете и кравите – млякото.

За да се предпазят, жените мажат виметата на животните със смес от въглен, чесън и мазнина. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо против магии.

Пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор, тъй като пушекът ще изгони злите демони надалеч.

Млади и бременни жени не трябва да работят в този ден, за да раждат по-лесно.

Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата.

Света Анна е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

С този ден са свързани и различни гадания. Следи се какъв късмет носи първият гост в къщата. Ако е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни.

Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

Моми гадаят как ще се оженят. Вечерта преди празника те засяват символично зърна в гърне, пълно с вода, и слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

От еврейски Анна означава „благодат“. Именници са:

Анна, Ана, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета и други производни на името.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram